Šared ne bo več odvisen od čistilnih naprav

Gradbeno dovoljenje, ki ga je izolska občina dobila za 1730 metrov dolg fekalni kolektor do Šareda, je postalo pravnomočno. Ker ni več ovir za začetek gradnje, pripravljalna dela občina napoveduje že v prihodnjem tednu.

Prihodnji teden bodo začeli graditi fekalni vod do Šareda in ga 
zgradili do konca leta.
Prihodnji teden bodo začeli graditi fekalni vod do Šareda in ga zgradili do konca leta.  

IZOLA > Ureditev fekalnega kolektorja pomeni prvo etapo komunalnega opremljanja na Šaredu, ki ga bo občina izvajala po sprejetem programu in se nanaša na prostorski načrt za ureditev Šareda.

Potem ko bodo zgradili fekalni kolektor, se bodo lotili kanalizacijskega omrežja v naselju. S fekalnim vodom pa bodo bodoči kanalizacijski sistem na Šaredu povezali z izolsko kanalizacijo, ki je prek kanalizacijskega voda ob trasi nekdanje obalne ceste navezana na koprsko čistilno napravo na Srminu.

1730

metrov bo dolg fekalni kolektor do Šareda

Izvajalec fekalnega kolektorja bo koprski Grafist, še pred koncem lanskega leta je občina z njim sklenila pogodbo za skoraj 792.000 evrov. “Gre za enega ključnih projektov letos v izolski občini, za katerega namenjamo skoraj 800.000 evrov proračunskega denarja. Izpeljali ga bomo do konca leta,” pravi župan Danilo Markočič.

Elektro Primorska na Šaredu že končuje gradnjo kabelskega omrežja v dolžini pol kilometra in dveh novih transformatorskih postaj, s čimer bodo zagotovili zadostno električno energijo za načrtovane novogradnje.

V okviru prve etape komunalnega opremljanja so pripravili tudi načrte za cestno omrežje in drugo infrastrukturo. V prihodnjih dveh mesecih bodo tako zgradili dostopno cesto do dveh novo zgrajenih objektov.


Najbolj brano