Ena izvirna briška glasbena štorija

“Je 2000 poti, n vseh črjšnja cveti, je dežela vasi, 6000 borbenih ljudi,” je verz le ene od šestnajstih avtorskih pesmi, ki so jih v petek na odru Vile Vipolže zapeli Združeni briški glasbeniki (Z.B.G.). Glasbeniki različnih generacij so navdušili prav tako generacijsko pisano občinstvo.

 Foto: Petra Mezinec
Foto: Petra Mezinec

VIPOLŽE > Skoraj 50 briških glasbenikov je sodelovalo pri nastajanju albuma, na katerem je 16 avtorskih skladb različnih žanrov. Projekt povezuje glasbenike in glasbene skupine mlajše in starejše generacije, kot so Agronavti, The Maff, Plamen, Lintver, Pigs Parlament, Nonet Brda, Sunshine Trip, Briški kvintet, Briška pomlad, Tilen Šfiligoj, Tina Drnovšček, Manca Kumar, Dominik Rusjan, Martina Kocina, Ingrid Mačus, Martin Skubin, Radovan Kokošar in številni drugi, ki so skladbam pridali svojstven slog igranja in petja. Premierno so album predstavili v petek zvečer v Vili Vipolže.

Od imena do albuma

Prve stavke zgodbe Z.B.G. je zapisala skupina prijateljev iz različnih briških glasbenih zasedb že leta 2010 v studiu Mateja Srebrniča, multiinštrumentalista, producenta in člana punk skupine Pigs Parlament. Takrat je nastala prva satirična komedijantska pesem Stwrš srt, pobudnik projekta pa je bil poleg Mateja še Tilen Šfiligoj, kitarist in vokalist briškega metal banda Haron, ki je deloval do leta 2012, ter pisec besedil in glasbe.

Matej Srebrnič

glasbenik

“Nekaj posebnega je, da nam je na odru uspelo združiti tako veliko glasbenikov različnih generacij. Na odru je bilo čutiti pravo izvirno briško energijo.”

“Mogoče bo slišati smešno, a prav zaradi imena smo začeli razmišljati, da bi morali združiti še več briških glasbenikov, da bi bila zgodba popolna,” se spominja Srebrnič. Leta so tekla in tekla, ideja o združitvi briških glasbenikov pa je vedno tlela nekje v ozadju. “Pred pol leta sem se odločil, da bom obnovil studio in pred tem sem želel zaključiti vse odprte projekte. Edini, ki je še ostal, je bil projekt Združenih briških glasbenikov.” Takrat je začel spraševati prijatelje in glasbene kolege, če bi jih zanimalo skupno sodelovanje in po dobrem odzivu je bilo jasno, da bo projekt Z.B.G. končno zaživel v vsem sijaju.

Stoodstotno briški proizvod

Tako je nastal album s šestnajstimi pesmimi, ki so povsem briškega izvora. Levji delež glasbe in besedil je prispeval Tilen Šfiligoj. Poseben pečat večini pesmi dajejo besedila v briškem narečju, uglasbili pa so tudi pesmi briških velikanov, Alojza Gradnika in Ludvika Zorzuta.

“Nekaj posebnega je, da nam je na odru uspelo združiti tako veliko glasbenikov različnih generacij. Prav vsak je prispeval nekaj svojega in pomagal po najboljših močeh. Na odru je bilo čutiti pravo izvirno briško energijo. Lepo pa je, da se različne generacije nismo družile le na odru, ampak je bilo generacijsko raznoliko tudi občinstvo na koncertu,” je povedala Martina Kocina, ki je skupaj s Tilnom Šfiligojem in Matejem Srebrničem tisti motor, ki poganja stroj z imenom Z.B.G.

“V Brdih je neka posebna energija. Pri nas je podpora bendom vedno velika. Tudi ko smo z bendom Pigs Parlament igrali drugod, nas je vedno prišlo podpreti veliko Bricev. Od nekdaj smo držali skupaj, drug drugega ne gledamo kot konkurence,” je s sogovornico soglašal tudi Matej Srebrnič in dodal: “Nekaj lepega je videti metalca, ki debatira in sodeluje z nekom, ki igra narodnozabavno glasbo.”


Najbolj brano