Cepljenje v primežu birokratskih presoj

Okužba z nevarnimi virusi HPV je povezana z 99 odstotki raka na materničnem vratu. Okužbo prepreči cepljenje, kar je nujno pred prvim spolnim odnosom. Pri nas je cepljenje omogočeno deklicam v 6. razredu osnovne šole. Stroka zahteva še cepljenje dečkov, a je predlog obtičal v birokratskih postopkih.

Okužba s HPV botruje v mnogih primerih pojavu raka na materničnem vratu.   Foto: Pixabay.com
Okužba s HPV botruje v mnogih primerih pojavu raka na materničnem vratu.  Foto: Pixabay.com

V Sloveniji vsako leto zaradi raka na materničnem vratu umre 40 do 50 žensk. Vsako leto je zaradi tovrstnih predrakavih in rakavih sprememb operiranih tisoč žensk. Pojav tega raka bi lahko preprečili, če bi se mladi še pred prvimi spolnimi odnosi cepili zoper okužbo z nevarnimi virusi HPV, ki tega raka povzročajo.

Kje je obtičal predlog?

Stroka je pred dvema letoma predlagala, naj v nacionalni program brezplačnega cepljenja ob deklicah (lahko se cepijo v 6. razredu osnovne šole) država zajame tudi dečke. Ker to še ni sprejeto, zdaj poteka podpisovanje Javne pobude za vključenost dečkov v nacionalni program cepljenja proti okužbi s humanim papiloma virusom (HPV).

Nacionalni inštitut za javno zdravje

“Občine so pri odločanju glede sofinanciranja cepljenja dečkov proti HPV samostojne. NIJZ podatkov o tem, katera občina se je za to odločila, nima, niti ni zakonske podlage, da bi nam občine ta podatek morale posredovati.”

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki mora za to poskrbeti, odgovarja, da je takšen predlog pripravil in ga je posredoval v obravnavo Zdravstvenemu svetu pri zdravstvenem ministrstvu in pristojnim razširjenim strokovnim kolegijem. Ta telesa pa ga še niso obravnavala.

Nad neodzivnostjo so ogorčeni mnogi pediatri in Društvo študentov medicine Slovenije. Opozarjajo, da so okužbe z nevarnimi HPV lahko usodne za oba spola in da bi cepljenje moralo biti omogočeno vsem, tudi še kasneje.

120

žensk na leto zboli za rakom na materničnem vratu

99 %

primerov je povezanih z okužbo s HPV

40-50

žensk na leto umre zaradi tega raka

Prazna obljuba

Študentje medicine poudarjajo, da so odločevalci javno zagotovili, da bo že v prihodnjem šolskem letu uvedeno brezplačno cepljenje proti okužbi s HPV tudi za dečke, a se niti prihodnje šolsko leto to ne bo zgodilo.

Zato Projekt Virus, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije, ljudi poziva k podpisu Pobude za vključenost dečkov v nacionalni program cepljenja proti HPV na naslovu urlzs.com/nFeVu. Jezi jih, da okostenela birokracija ignorira stroko, saj sta predlog že potrdila razširjena strokovna kolegija za ginekologijo in pediatrijo, prav tako Državni svet RS, ki je NIJZ pozval, naj v najkrajšem času predloži predlog za vključitev dečkov v program cepljenja proti HPV. Stroki pritrjuje tudi ministrstvo za zdravje.

Kako je drugod?

Dečki so v nacionalne brezplačne programe cepljenja proti HPV zajeti v mnogih državah, med drugim v Hrvaški, Slovaški, Češki, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Liechtensteinu, Švici, Irski, Norveški. V postopku uvajanja so Madžarska, Francija, Belgija, Danska, Grčija. Brezplačno so dečki zoper HPV cepljeni v Avstraliji, Kanadi, ZDA, Izraelu, na Novi Zelandiji.

V Sloveniji cepljenje za dečke za zdaj sofinancirajo le nekatere redke bogatejše občine. Katere, NIJZ ne ve in odgovarja, da teh podatkov ne zbira.

“Finančna zmožnost občine, družine in posameznika ne sme odločati, kdo bo zaščiten in kdo ne,” sporočajo iz Projekta Virus. “Stopimo v korak s časom in bodimo enakopravni tudi, ko pride do cepljenja proti HPV!” v javnem pozivu poudarja Katarina Bole, vodja omenjenega projekta.

Zakaj cepiti dečke?

Cepljenje zaščiti pred okužbo s HPV. Ta pa se prenaša s stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, zlasti z vsemi vrstami spolnih odnosov. Tudi dosledna uporaba kondoma povsem ne zaščiti pred HPV, prenašalca okužbe sta oba spola. S cepljenjem dečkov bi dosegli kolektivno imunost proti okužbi z najnevarnejšimi tipi HPV.

Cepijo z učinkovitim 9-valentnim cepivom (9 različic virusa), ki zaščiti pred visokorizičnimi in nizkorizičnimi tipi virusa. Ti pri moških povzročajo anorektalnega raka in genitalne bradavice, pri ženskah raka na materničnem vratu. Delež okužb s HPV je pri mlajših obeh spolov enak.


Najbolj brano