V novi številki Primorskih novic preberite

Koprski Grafist se zanima za nakup izolske marine. To nam je danes potrdil njegov lastnik Ante Guberac. Marino prodajajo vsaj sedem let. Ker je italijanska lastnica obeh podjetij, ki delujeta v marini - gre za Marinvest in Porting - že poldrugo leto v stečaju, pa bo iskanje kupca dobilo pospešek.

Koprski  Grafist se zanima za nakup izolske  marine. Foto: Jaka Jeraša
Koprski Grafist se zanima za nakup izolske marine. Foto: Jaka Jeraša

Davki naj bodo pravični, njihovo pobiranje pa učinkovito

Člani agrarnih skupnosti po Sloveniji se ne izogibajo plačevanju davkov, a zahtevajo pravično obdavčitev in učinkovito pobiranje davkov. O svojih težavah so danes v Rakitovcu spregovorili s predstavniki ministrstva in službe vlade za zakonodajo.

Creative Solution prodaja znanje, ki ga na trgu ni veliko

Sodobne tehnologije omogočajo, da podjetje Creative Solutions iz majhne pisarne v Rožni dolini posluje z velikimi podjetji po vsem svetu. Na področju navidezne in obogatene resničnosti, kar je njihovo področje delovanja, nimajo veliko konkurence, ker so za to potrebna posebna znanja, povpraševanje po tovrstnih storitvah pa narašča.

Krajani KS Črni Kal hočejo rento zaradi drugega tira

V Gabrovici in Ospu so že nejevoljni zaradi gradnje dostopnih cest do drugega tira, ker se podizvajalec Euroasfalt ni držal zahteve krajanov, da ne sme uporabljati cest po Osapski dolini. Na zboru krajanov, na katerem so jim projektanti predstavljali gradnjo tira, so bili precej nezaupljivi, čeprav so jim predstavniki 2TDK pritrdili in obžalovali samovoljo gradbinca. Zaradi poslabšanja kakovosti življenja krajani v krajevni skupnosti Črni Kal hočejo rento.

Na kolesarsko pot Solkan-Plave se je vsulo več velikih skal

Na kolesarsko pot Solkan-Plave je danes zgrmelo več velikih skal. K sreči takrat tam ni bilo nikogar, zaradi nevarnosti, da bi se vsule nove skale, pa so pot do nadaljnjega zaprli. Geologinja si je danes že ogledala teren.

Kakšen naj bo razvoj turizma na Komenskem?

Komenski Kras ima velik potencial za razvoj turizma, a vprašanje, ki si ga snovalci strategije turizma v občini Komen zastavljajo, je, kakšen naj bo. Ponudniki si želijo več povezovanja in individualnih gostov, ki bi na Krasu ostali več časa.

Turški prebežniki so se gnetli v slovenskem avtodomu

Policisti so v četrtek sredi belega dne na cesti med Kozino in Divačo ustavili avtodom, poln ilegalnih migrantov. V bivalnem delu vozila se je gnetlo 20 državljanov Turčije. Voznika, 34-letnega Hrvata, bodo jutri pripeljali na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča, prebežnike pa so odpeljali v azilni dom.

Dobri filmi se dobijo na Otoku

15. mednarodni festival Kino Otok prinaša 40 zelo raznolikih filmov z vseh vetrov. Glavno prizorišče bo od 5. do 8. junija Manziolijev trg v Izoli, že jutri pa bodo v Kopru predvajali dokumentarec o Tomosu in v nedeljo še francosko-italijanski film Selfi. Festival bo tudi letos gledalcem bližal kakovosten film in povezoval več generacij ustvarjalcev.

Na obisku pri čilem 70-letniku v ulici OF v Kopru - Radiu Koper - Capodistria

Če bi v koprski palači Tarsia, kjer domujemo Primorske novice, zavrteli časovni stroj v leto 1949, bi se znašli v studiu, od koder se je na jutrišnji dan prvič oglasil Radio Koper - Capodistria. S kolegi radijci že desetletja nismo več “cimri”, pač pa si mahamo čez ulico. Ob njihovem 70. jubileju smo se pred dnevi povabili na obisk in pokukali v njihov delovni vsakdan.

1850 kilometrov v enem dnevu

Tri leta po odprtju Slovenske turnokolesarske poti (STKP), junija 2016, Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije vabi na poseben izziv - 1. junija, prihodnjo soboto torej, prekolesarimo STKP v enem dnevu. Skupno vrtenje pedalov na 41 trasah 1850-kilometrske krožne poti pod vodstvom turnokolesarskh vodnikov PZS bo simbolno povezalo planince na kolesu in predstavilo edinstveno pot širšemu krogu rekreativcev.

Tine Lavrenčič, svetovni prvak v triatlonu v kategoriji od 25 do 29 let

Tine Lavrenčič iz Vrhpolja pri Vipavi je v začetku maja v španski Pontevedri postal novi svetovni prvak v dolgem triatlonu - na njem se morajo tekmovalci praviloma spopasti s tremi kilometri plavanja, 113 kilometri kolesarjenja in 30 kilometri teka - v kategoriji od 25 do 29 let. Da je dosežek še toliko bolj sanjski, naj povemo, da je med okrog tisoč nastopajočimi v vseh starostnih kategorijah osvojil izjemno drugo mesto. Vse to je Primorcu uspelo še pred leti, ki veljajo v dolgem triatlonu za optimalna: najboljše rezultate namreč tekmovalci v tej disciplini dosegajo med 35. in 40. letom.


Najbolj brano