Turški prebežniki so se gnetli v slovenskem avtodomu

Policisti so v četrtek sredi belega dne na cesti med Kozino in Divačo ustavili avtodom, poln ilegalnih migrantov. V bivalnem delu vozila se je gnetlo 20 državljanov Turčije. Voznika, 34-letnega Hrvata, bodo danes pripeljali na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici koprskega okrožnega sodišča, prebežnike pa so odpeljali v azilni dom.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

KOZINA, FERNETIČI > Policisti so v četrtek okoli 11.30 na cesti med Kozino in Divačo postali pozorni na avtodom slovenske registracije in vozilo ustavili. Za volanom je sedel 34-letni hrvaški državljan, doma iz Dalmacije. V notranjosti kamperja pa so se stiskali prebežniki, policisti so jih našteli 20. Vsi so bili turški državljani, med njimi ni bilo nobene ženske.

Prebežniki zaprosili za azil

Med postopkom so vsi zaprosili za mednarodno zaščito, zato so jih odpeljali v azilni dom. Enega od ilegalnih migrantov, ki je imel zdravstvene težave, pa so najprej odpeljali na pregled v izolsko bolnišnico. Tam so ga za krajši čas zadržali na opazovanju, nato pa odpustili, tako da se je pridružil ostalim v azilnem domu.

Avtodom so policisti zasegli, postopek pa so prevzeli koprski kriminalisti. 34-letnika so danes s kazensko ovadbo zaradi nedovoljenega prehajanja meje ali ozemlja države odpeljali na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici. Avtodom, s katerim je osumljeni skupino prebežnikov prevzel v bližini državne meje na Bistriškem, je bil najet v Sloveniji. Hrvat bi tujce z njim odpeljal v Italijo. Za pot do cilja so prebežniki plačali po 2500 evrov, smo še izvedeli. V zadnjem času so policisti na tej cestni relaciji že nekajkrat prestregli vozila s prebežniki.

Ni hotel ustaviti

Na italijanski strani Krasa, na cesti od Fernetičev proti Colu, pa so italijanski policisti v četrtek zjutraj zasledovali kombi, ki ni ustavil na njihove znake. Na Fernetičih je pripeljal iz Slovenije, policijska patrulja, ki ga je opazila, pa je takoj posumila, da za volanom kombija ne sedi čisto običajen voznik. Vozilo je mimo njih pripeljal s precej veliko hitrostjo, opazili pa so, da je v kombiju več ljudi, ki imajo sklonjene glave.

Kombi so zasledovali vse do Cola, kjer so ga ustavili. Kombi je vozil 28-letni Romun, peljal pa je pet državljanov Bangladeša. Bili so brez dokumentov, vsi so zaprosili za azil. Policisti so voznika I. C. že obravnavali, po končanem postopku so ga odpeljali v koronejski zapor. Kombi so zasegli.


Najbolj brano