Skupina Luka Koper v prvem četrtletju z rastjo dobička in prihodkov

Skupina Luka Koper je v prvem četrtletju letos ustvarila 14,4 milijona evrov čistega dobička, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Čisti prihodki od prodaje so se ustavili pri 61 milijonov evrov in so bili za osem odstotkov višji kot v prvem trimesečju lani.

Skupina Luka Koper je v prvem četrtletju letos ustvarila 14,4 
milijona evrov čistega dobička, kar je en odstotek več kot v 
enakem obdobju lani.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Skupina Luka Koper je v prvem četrtletju letos ustvarila 14,4 milijona evrov čistega dobička, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Čisti prihodki iz naslova tržne dejavnosti so se kljub padcu ladijskega pretovora za tri odstotke na letni ravni okrepili za sedem odstotkov na 3,7 milijona evrov, izhaja iz poslovnega poročila, ki ga je Luka Koper danes objavila na spletni strani Ljubljanske borze.

Višje prihodke je Luka zabeležila iz naslova skladiščenja, dviga cen in ugodnejše strukture pretovora, so zapisali. Dobiček iz poslovanja je v prvem trimesečju znašal 17 milijonov evrov, kar je en odstotek manj kot v enakem obdobju lani.

Za en odstotek se je zmanjšal tudi poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) in dosegel 24 milijonov evrov.

Ladijski pretovor je dosegel šest milijonov ton blaga, kar je tri odstotke manj kot v prvem četrtletju leta 2018. Nižji ladijski pretovor je družba dosegla na terminalu za razsute tovore, saj je bila v prvem četrtletju leta 2018 dobava blaga intenzivnejša zaradi remonta plavža, ki je potekal od sredina julija do konca septembra 2018, so pojasnili.

Nižji je bil tudi pretovor avtomobilov, kar je odraz obstoječe tržne situacije zmanjšane prodaje vozil na ključnih trgih Evrope. Rast pretovora pa je družba dosegla pri blagovnih skupinah kontejnerji in tekoči tovori.


Najbolj brano