Košarkarska doba Primorske

Da so na Primorskem nekoč igrali dobro košarko, ni dvoma. Le dolgo, predolgo je minilo od tedaj, ko so bile dvorane v Idriji, Sežani, Postojni in na Škofijah nabito polne. Istra je dolgo čakala na princa, ki bi zbudil koprsko košarko iz sna. Dvorana Bonifika ni prinesla razcveta, ki so si ga ob prelomu tisočletja mnogi obetali, z nostalgičnim pogledom v legendarno sezono 1992/93, ko se je Slovenica z Olimpijo (leto prej je bila na njenem mestu Postojna) borila za slovenski primat. Bili so časi še aktivne dediščine jugoslovanskega športnega koncepta in ustvarjanja novih razmerij moči zaradi vojne v naši neposredni bližini, ko so pota k nam zanesla marsikaterega športnika, ki sicer ne bi igral v Sloveniji. Klub je potem žalostno propadel, novi pa je bil podobno voden in je neslavno končal leta 2010.

Šest let zatem se je zgodila Sixt Primorska, za nekatere zgolj tujek iz Domžal, ki je na krilih prvoligaške licence priletel v Koper. Večina že precej nezaupljive športne javnosti, ki je vmes doživela nogometni in rokometni državni naslov, pa tudi grenak kolaps obeh klubov, je novemu klubu le ponudila priložnost, da jo prepriča.

Moštva, kot je Primorska, v Sloveniji ni bilo od devetdesetih let, ko se je prav v dvobojih s Slovenico rojevalo zlato obdobje Olimpije.

Tri leta po ustanovitvi se je zgodil preobrat. In to kakšen! Koper ima za piko na i izjemne sezone državnega prvaka v košarki. Primorska je peta ekipa z naslovom slovenskega košarkarskega prvaka, a bolj kot ta suhoparen statističen podatek je pomembno, da je ekipa v tej sezoni povsem prevladovala. Takega moštva na slovenskih parketih ni bilo od devetdesetih let, ko se je prav v dvobojih s Slovenico rojevalo zlato obdobje Olimpije. S pokrovitelji, ki v košarko vlagajo svoj denar, ne katerega od paradržavnih podjetij, z vitko in učinkovito organizacijo ter z odlično sestavljenim moštvom, ki med sezono ni imelo niti ene resne poškodbe. Vse to je Primorska, ki v sezoni ni izgubila niti ene odločilne tekme - v dvokoraku je osvojila četrtfinale, polfinale in finale lige Aba 2 in v treh dejanjih državno prvenstvo, vmes so v vitrino zaklenili še slovenski pokal in superpokal.

Uspeh bo nedvomno prinesel dodatne obveznosti, očitno tudi novo spremembo na direktorskem mestu. A še bolj pomembno je, da je mesto projekt le sprejelo za svojega. Bo naslednji korak preimenovanje kluba v Koper?


Preberite še


Najbolj brano