Istrski derbi se poslavlja

Nogometaši Kopra bodo drevi ob 20. uri na domači Bonifiki gostili sosede iz Izole. Na osrednjem koprskem stadionu bo pestro ves popoldan, saj se bodo poleg članov občinstvu predstavili tako kadeti kot mladinci, revialno tekmo pa bosta med seboj odigrali tudi koprska in izolska veteranska zasedba.

Po četrtem medsebojnem obračunu v sezoni, prvenstvenih istrskih derbijev najbrž lep čas ne bo več. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Po četrtem medsebojnem obračunu v sezoni, prvenstvenih istrskih derbijev najbrž lep čas ne bo več. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Kljub temu, da je prvenstvo v tretjeligaški konkurenci že odločeno, je lokalni derbi dveh sosedov, ki sta v preteklosti polnila tribune, nekaj posebnega. Drevišnji bo četrti in zadnji v letošnji sezoni. “Take tekme so nekaj posebnega. Toliko navijačev, posebno vzdušje ... Komaj čakamo, da se tekma začne. Ker gre za zadnji derbi, si res želimo zmagati. Če ponovimo prvi polčas z zadnje tekme proti Tolminu, lahko presenetimo,” Nikola Ečimović, izolski nogometaš, ne meče puške v koruzo, kljub temu, da je Izola prve tri medsebojne obračune izgubila.

Po letošnji sezoni bodo koprski kozlički, edina profesionalna ekipa na tretjeligaškem zahodu, bržkone zaigrali na višji ravni. Na drugi strani je Izola tudi letos pokazala bistveno manj, kot so si njihovi navijači želeli. Trenutno je šele šesta med osmimi ekipami, zbrala je vsega 28 točk oziroma kar 40 manj kot njihov nocojšnji nasprotnik. Jasno je, da se bo izolsko životarjenje na nižji ravni (morda ob preoblikovanju za las še ujamejo tretjeligaški status) podaljšalo, medtem ko si Koprčani pod okriljem novega-starega predsednika Anteja Guberca prizadevajo za ekspresno vrnitev med elito. Kozlički so si v prejšnjem krogu z zmago proti mirenski Adrii (5:0) zagotovili naslov prvaka tretje SNL zahod, kar pa ne pomeni, da je delo za varovance nekdanjega novogoriškega stratega Mirana Srebrniča opravljeno. “Koper mora igrati med prvoligaško elito. To je edini cilj, ki ga imamo pred seboj. A gremo korak za korakom. Najprej moramo odigrati še dva preostala kroga, potem pa se osredotočiti na kvalifikacije za uvrstitev v drugo SNL,” je pred koncem sezone optimističen koprski vratar Primož Bužan, ki je s svojim nekdanjim klubom Ankaranom že igral med prvoligaši.

Kljub temu, da bo članska tekma med Koprom in Izolo začela ob 20. uri, se bo na Bonifiki nogometno dogajanje začelo že zgodaj popoldne. Najprej bodo lahko ljubitelji nogometa na delu spremljali koprske kadete in mladince (pomerili se bodo z ekipo Brinj), ki se po enoletnem premoru vračajo med prvoligaše. Od 18. ure bodo skrajšano revialno tekmo odigrali tudi veteranski ekipi Kopra in Izole.


Najbolj brano