V novi številki Primorskih novic preberite

Koprski zapor je najbolj prenatrpan med slovenskimi zapori. Temu botruje tudi velik delež tujcev, ki so obsojeni ali pa v priporu čakajo na sojenje zaradi vodenja ilegalnih migrantov čez mejo.

65 tujcev  je trenutno  v zaporu v Kopru   zaradi  nezakonitega  
vodenja migrantov. Foto: Zdravko Primožič/FPA
65 tujcev je trenutno v zaporu v Kopru zaradi nezakonitega vodenja migrantov. Foto: Zdravko Primožič/FPA

V pristanišču zasegli heroin, vreden 30 do 50 milijonov evrov

Skoraj 20 let po rekordnem zasegu 360 kilogramov heroina v koprskem pristanišču, so lani spomladi tam znova odkrili rekorden tovor te droge. Če je bil leta 2000 heroin med škatlami z ratlukom in suhim sadjem, so tokrat organizatorji posla tovor skrili v vreče z lepilom za keramiko. Koprski kriminalisti so dva od četverice osumljenih v torek aretirali, dva pa še iščejo.

Okolje bo najbrž vodil Gašpar G. Mišič

Kot vse kaže, bo Okolje Piran prihodnja štiri leta vodil Gašpar Gašpar Mišič. Danes so ga med enajstimi kandidati in z večino glasov izbrali na seji nadzornega sveta Okolja, potrditi ga mora še občinski svet, kar naj bi se zgodilo čez tri tedne, 13. junija.

Zadkoviću očitajo nesposobnost, Markočiču pa slabo komunikacijo

Med istrskimi župani so udeleženci javnomnenjske raziskave, ki jo je izvedla Ninamedia, najslabšo oceno dali Đeniu Zadkoviču. A je kljub temu s povprečno oceno 2,63 dosegel boljši rezultat kot lani Peter Bossman (1,84). Izolski anketiranci so delo svojega župana Danila Markočiča ocenili s 3,09, kar je bolje od ocene njegovega predhodnika Igorja Kolenca (2,07). Ankaranski župan Gregor Strmčnik je dobil boljšo oceno od ostalih istrskih županov, a je ta hkrati slabša, kot jo je dobil pred letom dni.

Les je vse bolj cenjen, a kaj, ko je plastika prepoceni

“Ljudje so vse bolj navdušeni nad lesom, a če se odločijo za nakup lesenih izdelkov, so kaznovani, če za plastične, pa nagrajeni,” je ob robu gostovanja razstave Čar lesa v Pivki na le eno od anomalij opozoril pobudnik razstave in velik promotor rabe lesa dr. Franc Pohleven.

Mostarji vztrajajo pri nadgrajenem mostu

Po poldrugem letu priprav na gradnjo novega mosta, so domačini ugotovili, da se zadeve ne premikajo. Projektna naloga že nekaj mesecev čaka na županov podpis, da bi država lahko začela projektirati. Na zboru so terjali pojasnila in po burni debati dosegli premik z mrtve točke. Čeprav so postopki zapleteni in bodo še trajali, Mostarji od lepšega mosta ne odstopajo.

Košarkarski trener Bogdan Tanjević o sprejemu v Fibino hišo slavnih, preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

Z Bogdanom Tanjevićem se lahko pogovarjaš o vsem. O košarki, conski obrambi, Borutu Bassinu, Luki Dončiću, Trstu, Sarajevu, Bosni, Jugoslaviji, socializmu, kapitalizmu, gospodarstvu, vojni in miru, demokraciji, književnosti, boljših in slabših časih ... Vrstni red ni pomemben, prav tako sogovornikovo (ne)strinjanje. Le posluh. V središču Trsta, kjer ima “Boša” svoj pristan v zadnjih treh desetletjih, smo načeli le nekaj tem njegove intenzivne poti in jih strnili v tri strani. Gotovo bi bila ustreznejša knjiga. Pa ne le ena. Jutri objavljamo intervju z njim.

Skupina Link der Wasser se je vrnila na odre, tokrat s pevcem nekdanjih No Limits

Viva ali naj živi novi spontanizem, kakor temu pravi bend Link der Wasser iz Deskel, ki čara pod vplivom desetletij glasbenega raziskovanja. Še zmeraj in spet. Kar so preigravali pred četrt stoletja, tudi danes zbuja srh. Z vokalnimi igrami novega pevca, ki je menil, da je bilo petje v skupini No Limits njegovo zadnje, pa je igra med žanri še bolj živahna.


Najbolj brano