“Radio Koper je varno primorsko zatočišče”

Ekipa Radia Koper in Radia Capodistria želi za svoj 70. rojstni dan jutri nazdraviti skupaj s poslušalci. Jutri dopoldne vabi na dan odprtih vrat in na zdravico na radijsko dvorišče v ulici OF v Kopru. In kaj radijcem ob jubileju sporočajo osebnosti, ki z Radiem Koper pogosto sodelujejo?

Nov in sodoben studio Radia Koper odstopa od podob studiev 
nacionalnih radijskih postaj. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Nov in sodoben studio Radia Koper odstopa od podob studiev nacionalnih radijskih postaj. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Luka Šulić, 2Cellos, violončelist: “Ob 70. obletnici delovanja Radia Koper želim vsem tamkajšnjim zaposlenim vse najlepše. Vse manj je institucij, ki spremljajo in podpirajo tudi klasično glasbo. To pa se mi zdi v današnjem času zelo pomembno in dragoceno, za kar se jim zahvaljujem. In seveda jim želim tudi čim večjo poslušanost.”

Sebastjan Šik, vodja službe za stike z javnostmi Luke Koper: “Radio Koper je institucija, v kateri sem profesionalno in osebnostno odraščal, saj sem začel tam delati še kot dijak. Mimogrede, siglo za mladinski Bla bla radio, ki je nastala pod mojo taktirko, še vedno vrtijo, kar me vsakokrat, ko jo slišim, gane. Danes, ko sem 'na drugi strani', z veseljem ugotavljam, da je Radio Koper ohranil svojo prepoznavno držo objektivnega in uravnoteženega medija, kar je v današnjem medijskem svetu prej izjema. Radiu Koper želim, da bi vsaj naslednjih 70 let ostal prva radijska postaja na Primorskem in varno zatočišče vseh tistih, ki cenimo posluh za tradicijo, raznolik glasbeni izbor in domačnost njegovih pisanih glasov.”

Jutri dan odprtih vrat

Na Radiu Koper bodo jutri med 8. in 14. uro pripravili vodene oglede radijske postaje, na katerih bodo obiskovalci lahko izvedeli, kako nastaja program in spoznali radijske ustvarjalce. Na dvorišču radia v Kopru pa bo glasbeno dogajanje: koncert Big Banda RTV Slovenija z Aniko Horvat in nastop ansambla Veseli svatje.

Tinkara Kovač, glasbenica: “Radio Koper je tudi moj radio. Rada ga imam tudi zato, ker je vsa leta skrbel za čezmejno sodelovanje. Je v svetovnem merilu eden redkih radiev z dvojezičnim programom, ki naravno sobiva z obema stranema meje. Ima zato dve duši - italijansko in slovensko. Moj radio je tudi zato, ker so tam nastali moji prvi posnetki, ko sem imela komaj osem let in je bil gospod Ivan Tavčar moj prvi producent. Kasneje sem se vrnila v Studio Hendrix, kjer sem posnela skoraj tretjino repertoarja, ki sem ga izdala na svojih albumih. Danes lahko rečem, da sem rojena v srajčici, kot pravijo, ker sem se rodila tako neposredno blizu takega radia ... Vsak glasbenik je in bo potreboval podporo radijskih postaj, saj tako lahko naša glasba pride do ljudi. Predvsem pa ne smemo pozabiti, da mora imeti vsak dober radio - kar Radio Koper je - urednike, ki skrbijo za glasbeno kakovost in raznolikost. Želim jim, da bi vse to gojili še naprej.”

Igor Benko, poveljnik ajdovske Civilne zaščite in predsednik Jamarske zveze Slovenije: “Prvi intervju, ki sem ga dal v življenju, je bil prav za Radio Koper, v 90. letih prejšnjega stoletja ob odkritju novih delov Vipavske jame. Kot poveljnik Civilne zaščite pa se z radiem redno srečujem, prvi zjutraj in zadnji zvečer poroča o dogajanju. Radio Koper je zelo pomemben ob naravnih nesrečah, saj je takrat prvo pravilo oziroma dolžnost ljudi, da poslušajo obvestila po radiu. Ob jubileju pa želim ekipi lepo praznovanje.”

Mitja Čehovin, programski urednik Radia Capris: “Spoštovanim radijskim kolegom tudi ekipa Radia Capris želi še veliko uspešnih let, mirno plovbo in vzdržljiva jadra. Naj živi dober radio!”

Tulio Furlanič, glasbenik: “Radio je najhitrejši medij in ga lahko nosiš s seboj, kamor želiš. Tudi tja ... Radio Koper je posebej pomemben za Primorsko in tudi zamejstvo. To lahko povem iz prve roke, saj sem ne nazadnje tam 16 let vodil zelo uspešno oddajo Večno zelene melodije. Radiu Koper voščim vse, kar mu še drugi niso.”


Najbolj brano