Mogoče bodo dobili še eno oskrbovalko

Cena storitev pomoči na domu se je v občini Miren-Kostanjevica zvišala, a uporabniki ne bodo čutili podražitve. Ker je povpraševanje veliko in je treba na oskrbo čakati, Center za pomoč na domu predlaga, da bi zagotovili še eno oskrbovalko.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

MIREN > Ekonomska cena pomoči na domu za letošnje leto v občini znaša 19,59 evra za efektivno uro in je za sedem odstotkov višja kot v lanskem letu, predvsem zaradi povišanja stroškov dela. Uporabniki pa bodo za socialno oskrbo na domu še naprej plačevali štiri evre na uro, ob nedeljah je cena višja za 40, ob praznikih pa za 50 odstotkov.

Za izvajanje storitve so v občini zaposlene štiri oskrbovalke, ki mesečno obiskujejo približno 30 uporabnikov. Socialna pomoč je dobra, če jo lahko ljudje dobijo takoj, poudarja vodja Centra za pomoč na domu Bernarda Pirih. “V občini Miren-Kostanjevica pa je treba na pomoč čakati. Trenutno je nekoliko bolje, vendar skozi vse leto smo imeli čakalno vrsto. Prosilci so čakali tudi več mesecev. Še več morajo počakati prosilci, ki želijo pomoč v točno določenem terminu oziroma v točno določenem obsegu.”

Kot pravi Pirihova, se trudijo, da se čim prej odzovejo na povpraševanje in po sklenitvi dogovora skušajo zagotavljati redno in stalno pomoč. To lahko dosežejo samo z medsebojnim nadomeščanjem. “Število ur, ki so jih v občini Miren-Kostanjevica nadomeščale oskrbovalke drugih občin, pa je tudi v preteklem letu večje od števila, ki so ga mirenske oskrbovalke opravile v drugih občinah. Želimo, da bi v naslednjem letu uravnotežili delež nadomeščanj in da bi zmanjšali čas čakanja na našo pomoč,” je Pirihova poudarila na zadnji seji občinskega sveta v Mirnu in predlagala, da se v program vključi še eno oskrbovalko.

Občinski odbor za družbene dejavnosti je predlagal, da Dom upokojencev Nova Gorica, ki izvaja pomoč na domu, pripravi predlog finančne konstrukcije za zaposlitev dodatne oskrbovalke, za štiri- in za osemurni delavnik. Nato pa se bodo na občini določili, ali zagotovijo še denar za peto oskrbovalko.


Najbolj brano