Dom in Žaga sta dražja

Na zadnji seji so hrpeljsko-kozinski svetniki potrdili zaključni račun za leto 2018. Nekateri med njimi so opozorili na razkol med načrtovano in končno višino pri določenih investicijah.

Poleg gasilskega doma v Materiji je lani narasla tudi naložba v park 
Žaga. Foto: Helena Race
Poleg gasilskega doma v Materiji je lani narasla tudi naložba v park Žaga. Foto: Helena Race

HRPELJE > Zaključni račun je nižji od rebalansa proračuna za 1,3 milijona evrov, skupna višina prihodkov v letu 2018 je 5,5 milijona evrov in ne 6,8 milijona evrov, kot je predvideval rebalans.

Na občini so pričakovali več evropskega denarja. “Razpisov ni bilo veliko, velika večina je bila vezanih na večje občine,” je povedala županja Saša Likavec Svetelšek. Na drugi strani pa so predvidevali, da bodo pobrane globe v občinski proračun prispevale “le” 30.000 evrov, a se jih je nabralo skoraj 200.000 evrov.

V listi Pretresi so znova opozorili na gradnjo prizidka gasilskega doma v Materiji. “Sprva se je govorilo o 100.000 evrov vredni investiciji, zdaj pa je ta vrednost trikrat višja. Nesprejemljivo je, da projekt vodijo kar gasilci sami z občinskim denarjem,” je bil kritičen Vasja Ivančič.

Občina je lani za gradnjo prizidka porabila 85.000 evrov, v prihodnjem letu pa predvideva še 245.000 evrov. “Res je, najprej smo načrtovali investicijo 80.000 evrov. Vendar so nam nato na ministrstvu obljubili, da bomo dobili polovično financiranje. Ko smo objavili javni razpis, smo ugotovili, da je cena precej višja,” je pojasnila županja.

Svetnik Valter Fabjančič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Materija, pa je opozoril, da je največje odstopanje med načrtovano in dejansko investicijo pri parku Žaga, za katero je bilo v proračunu sprva predvidenih 40.000 evrov, občina pa je zanj na koncu zapravila dobrih 300.000 evrov.

“Ko smo se odločali, da bomo delali park Žaga, smo mislili, da bo to nekaj bolj preprostega. A glede na to, da se Kozina in Hrpelje zelo širita, se nam je zdelo prav, da naredimo primeren prostor za druženje,” je pojasnila Likavec Svetelškova.


Najbolj brano