Rekordna količina heroina v vrečah lepila

300 kilogramov heroina, ki je v koprsko pristanišče iz Irana priplulo lanskega aprila, sodi med največje zasege te droge v zadnjih letih v Sloveniji. Še večjo količino heroina so v pristanišču zasegli pred zdaj že skorajda 20 leti - v dveh pošiljkah se je skrivalo 360 kilogramov te prepovedane droge. A se je ta zgodba za oba obtožena končala brez obsodbe.

 Foto: Danijel Cek
Foto: Danijel Cek

KOPER > Podrobnosti ene največjih kriminalističnih preiskav v zadnjih letih bodo predstavniki policije in finančne uprave razkrili danes. Za zdaj so sporočili le, da so koprski kriminalisti na širšem območju Slovenije v torek in včeraj izvajali zaključne aktivnosti, povezane s preiskavo organizirane kriminalitete. Po neuradnih informacijah so hišne preiskave opravljali na Gorenjskem (na Bledu) in na območju Ljubljane.

Rekordna količina heroina je po poročanju Slovenskih novic v Koper priplula aprila lani iz Irana, v zabojniku s paletami lepila za keramiko. Tovor naj bi naročilo podjetje iz Ljubljane. Operativci koprskega finančnega urada so zabojnik, v katerem je bilo 800 vreč lepila, temeljito pregledali, najprej z rentgensko napravo, nato pa so preverili še vsebino vreč, ki so po teži in vsebini odstopale od prijavljenega blaga. Preliminarni test je pokazal, da je v 25 vrečah heroin, zato so takoj poklicali koprske kriminaliste. Preiskava je pokazala, da je v vrečah dobrih 300 kilogramov heroina.

V vrečah z lepilom tudi kokain

Večjo količino droge so v koprskem pristanišču zasegli že leta 1999. Takrat so med tovorom banan, ki je v Koper priplul z nizozemsko ladjo Normandic, odkrili 21 kilogramov kokaina. Avgusta leta 2007 so v pristanišču med škatlami z zobnimi kremami našli 37 kilogramov kokaina. Bogato bero so imeli cariniki in policisti tudi v naslednjem letu, ko so zasegli mamila, primešana drugim snovem. Z ladjo iz Kolumbije je junija 2008 prispel zabojnik, v katerem je bilo več kompresorjev in stroj za pakiranje. V rezervoarju stroja je bila rjava snov, v njej pa je bil kokain. Gosta masa je bila težka približno 380 kilogramov, na policiji so ocenili, da je v njej 80 do 100 kilogramov kokaina. Zabojnik so nato prazen poslali v Zagreb, kjer so prijeli naročnika in njegovega pomočnika.Nekaj tednov zatem je v Koper z ladjo iz Kolumbije priplul zabojnik, v katerem so bile - podobno kot lani aprila - vreče lepila za keramiko. Z analizami so ugotovili, da je bilo lepilu primešano 72 kilogramov kokaina. Policisti koprske policijske uprave pa se lahko pohvalijo tudi z rekordnim zasegom kokaina. Jeseni leta 2014 so pri Povirju odkrili kar 175 kilogramov te droge. Med poostrenim nadzorom so na počivališču najprej pregledali tovorno vozilo slovenske registracije in v njem našli 60 kilogramov kokaina, srbskega voznika pa aretirali. Še več kokaina so policisti našli v torbah, ki so ležale ob tovornjaku v bližini. Vozniku je uspelo zbežati. Srbskega voznika so na sodišču obsodili na pet let zapora.

Z zasegom prepovedane droge so koprski kriminalisti povezali štiri osumljene, po poročanju Slovenskih novic je med njimi tudi lastnik trgovine s keramiko na Lavrici. Nekaj prepovedane droge naj bi zasegli tudi v zaključni akciji. Dva od osumljenih so včeraj pozno popoldne pripeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega sodišča.

V letu 2000 zasegli 360 kilogramov heroina

Na območju koprske policijske uprave so v zadnjih 20 letih že večkrat zasegli velike količine prepovedanih drog, večinoma v koprskem pristanišču. Rekordno količino heroina so v dveh pošiljkah odkrili leta 2000. Najprej so v zabojniku, v katerem so iz Turčije pripeljali dateljne in suhe fige, odkrili 160 kilogramov, kasneje pa v škatlah z ratlukom (turško sladico) še 200 kilogramov. Za obema pošiljkama so stali isti akterji.

Takrat je tožilstvo obtožbo vložilo proti državljanu Bosne in Hercegovine in slovenskemu državljanu, doma iz Gornje Radgone. Oba sta v istem letu sedla na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča, Kemaludina Hasanbegovića so obsodili na dvanajst let zapora, Mojmirja Wolfa pa na devet let zapora.

Višji sodniki so sodbo razveljavili, na okrožnem sodišču so jima v ponovljenem sojenju prisodili krajši kazni, a tudi ta sodba ni postala pravnomočna. Še pred začetkom tretjega sojenja so oba izpustili iz pripora, saj sta od vložitve obtožbe že minili dve leti, sodišče pa ju v tem času še ni obsodilo.

Novogoriško sodišče je postopek ustavilo

Primer se je nato preselil na novogoriško sodišče, ki je večkrat poskušalo obravnavo začeti, vendar na sodnijo ni bilo ne Hasanbegovića ne Radgončana. Na novogoriškem sodišču so nam pojasnili, da so postopek proti obema ustavili, za Hasanbegovića je odločitev pravnomočna od maja leta 2017.

V sodnem spisu se je že pred leti pojavila obtožba turškega tožilstva, ki je poleg drugih vpletenih zaradi iste zadeve obtožilo tudi njiju. Turško sodišče je menda oba na prvi stopnji obsodilo, višje sodišče pa oprostilo. In ker je bilo proti obema že pravnomočno odločeno, sodišče v Novi Gorici ni imelo druge možnosti.


Najbolj brano