Šarec v Park vojaške zgodovine povabil še več šolarjev

V Parku vojaške zgodovine so včeraj obeležili še eno razvojno pomembno prelomnico, vpis v razvid muzejev. S tem je tudi država potrdila, da so v Pivki svojo prvotno ambicijo - razvojno oviro spremeniti v razvojno priložnost in postaviti “dober turistični produkt” - že zdavnaj presegli in postali vojaški muzej “izjemnega pomena za državo”.

 Foto: Nebojsa Tejic/STA
Foto: Nebojsa Tejic/STA

PIVKA > “Ravno pred 15 leti se je porodila ideja, da poskusimo propadanje opuščenih pivških vojašnic zaustaviti tako, da v njih osnujemo muzej. Šlo je za drzen poskus, ob katerem so mnogi upravičeno zmajevali z glavo,” je na včerajšnji slovesnosti ob vpisu v razvid muzejev, s katero so simbolično zaokrožili dosedanjo razvojno zgodo, ki je še bolj kot zgodba o uspehu, “zgodba o pogumu”, poudaril Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine (PVZ). Pred uničenjem so rešili mogočen kompleks, ki je nacionalno pomembna točka tudi zato, ker so prav od tu 26. junija 1991 na cesto zapeljali prvi tanki jugoslovanske armade, pred razrezom pa odpisane tanke in drugo vojaško tehniko. Ne nazadnje pa so, kot je izpostavil Boštjančič, uredili dostojno muzejsko postavitev osamosvojitvenega dogajanja in vojne, iz katere je izšla samostojna slovenska država.

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec je ocenil, da park čudovito prikazuje, da smo se Slovenci v zgodovini, zlasti pa leta 1991, “ko smo končno dosegli svoje sanje, znali upreti, da smo se znali toliko poenotiti, da smo dosegli svojo državo”. Po njegovem zato park ni zgolj eden od muzejev, pač pa “je izjemnega pomena za celotno državo, zlasti za mlade generacije”. Po Šarčevem mnenju pa je park, ki so ga v največji muzejski kompleks v državi uspeli postopno razviti predvsem s pomočjo evropskega denarja, tudi dokaz, da se tudi v naši državi, kljub vsej birokraciji, vendarle da nekaj narediti.

Zoran Poznič

minister za kulturo

“Nedvomno je to postavitev, ki si zasluži veliko večjo pozornost države.”

Kmalu tudi pooblaščenost

“Pri vas sem prvič in sem popolnoma navdušen,” je priznanje parku izrazil tudi minister za kulturo Zoran Poznič. Na vprašanje, ali bo park kmalu postal tudi pooblaščeni muzej, kar bi mu prineslo tudi državno sofinanciranje, pa je povedal, da si bodo na ministrstvu prizadevali ta muzej slovenske vojaške zgodovine, ki je pomemben za vso državo, v čim krajšem možnem času opolnomočiti ne samo deklarativno, ampak tudi s finančno podporo. “Nedvomno je to postavitev, ki si zasluži veliko večjo pozornost države.”

Boštjančič pravi, da si bodo zato prizadevali za še bolj vestno in strokovno delo pri obdelavi in hranjenju kulturne dediščine in za še večjo odprtost in prijaznost do obiskovalcev in vseh, ki jih zanima vojaška zgodovina.

Park si je za pridobitev statusa muzeja sicer že nekaj časa prizadeval tudi zato, ker poleg turističnega dela, iz katerega se večinsko financira - razliko prispeva Občina Pivka oziroma razpisi - opravlja tudi javno muzejsko službo in skrbi za nacionalno pomembne zbirke in razstave. Čeprav bo moral na finančne učinke vpisa torej še počakati, pa mu ta prinaša dodatne priložnosti, tako pri kandidiranju na razpisih kot pri povezovanju z drugimi muzejskimi ustanovami doma in v tujini.

Lani je park obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev, kar ga po obiskanosti uvršča v vrh slovenskih muzejev, med obiskovalci pa se povečuje delež tujih. K njegovi privlačnosti prispevajo zlasti dodatna doživetja, kot je ogled notranjosti podmornice P-913 zeta in izkušnja letenja na simulatorju MiG-21.


Komentar novinarja

Veronika Rupnik Ženko

Zgodba o pogumu

Naša država je včeraj tudi uradno dobila še en muzej, Park vojaške zgodovine, kar je samo po sebi razlog za zadovoljstvo, saj se je kar 56 v razvid vpisanim muzejem pridružil tudi muzej, ki je kljub svoji mladosti največji po obsegu in eden najbolj obiskanih, predvsem pa ima posebno mesto zaradi svoje zgodovinske, domoznanske in tudi domoljubne vsebine. Uradno priznanje države, da je njegovo varstvo in predstavljanje dediščine širšega pomena, je rezultat 15-letnega trdega in vztrajnega dela ...

Preberi več

Najbolj brano