Moška odbojkarska reprezentanca tudi s štirimi Primorci

V športni dvorani Vitranc v Kranjski Gori se že pripravlja moška odbojkarska reprezentanca. Na četrtkovi prvi vadbi sta se potila tudi Primorca Jani Kovačič in Matic Vrtovec. Včeraj se jim je pridružil tudi Dejan Vinčič, junija pa bo primorski poker zaokrožil še Mitja Gasparini. Vrhunec sezone bo domače evropsko prvenstvo.

Začetek priprav v dvorani Vitranc je bil precej pogovoren, v 
nadaljevanju pa bo  od reprezentantov do septembra tekel znoj. Foto: Igor Mušič
Začetek priprav v dvorani Vitranc je bil precej pogovoren, v nadaljevanju pa bo od reprezentantov do septembra tekel znoj. Foto: Igor Mušič

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo najprej tekmovala v kvalifikacijah za ligo narodov, sledile bodo kvalifikacije za olimpijske igre, nato pa še domače evropsko prvenstvo.

Četrtkov prvi trening je postregel predvsem s splošnim ogrevanjem in z vadbo posamičnih odbojkarskih elementov - tudi ob pomoči topa za izstreljevanje žog. Novi selektor Alberto Giuliani ima na voljo 19 odbojkarjev. Junija se bosta po koncu klubskih obveznosti ekipi pridružila še napadalca Tonček Štern in Izolan Mitja Gasparini.

Začela tudi dekleta

Priprave so v Mariboru začele tudi najboljše slovenske odbojkarice. Tam bodo namreč že v soboto ob 20. uri v dvorani Lukna z Estonkami odigrale prvo tekmo evropske lige. V nadaljevanju se bodo Slovenke pomerile še s Portugalkami in Grkinjami. Selektor Alessandro Chiappini je vpoklical tudi štiri Primorke: Kanalko Evo Mori in članice novogoriškega Gen-I Volleyja Tino Grudina, Lano Ščuka in Pio Blažič. Vrhunec sezone bo EP na Poljskem, ki se bo začelo 23. avgusta.

Giuliani je ob standardnem liberu, Kanalcu Janiju Kovačiču, ki zapušča ACH Volley in odhaja v tujino, povabil tudi Matica Vrtovca iz Prvačine, ki je podaljšal sodelovanje s Salonitom in bo na pripravah kot tretji napadalec pomagal pri taktičnem treningu.

Reprezentanti bodo v Kranjski Gori vadili do 15. junija, po tem pa se bodo preselili v ljubljanske Stožice, kjer Slovence od 3. do 7. julija čakajo kvalifikacije za ligo narodov svetovne odbojkarske zveze. Sledile bodo olimpijske kvalifikacije na Poljskem in nato od 12. septembra še domače evropsko prvenstvo. Najnapornejša reprezentančna sezona doslej bo trajala kar pet mesecev.

Kvalifikacijski tekmeci Slovencev za vstop v ligo narodov svetovne odbojkarske zveze bodo znani šele junija, ko bodo končana tekmovanja v kontinentalnih ligah. V Ljubljani je pričakovati predstavnika Afrike, Oceanije, Azije, enega predstavnika iz obeh Amerik in ob Slovencih še zmagovalca evropske lige.

Pričakovanja reprezentantov

Kanalec Jani Kovačič je že prekaljen reprezentant - član generacije, ki je leta 2015 osvojila srebro na evropskem prvenstvu. Pred kratkim se je razveselil rojstva sina Naja, veseli pa se tudi novih izzivov v reprezentanci: “Jedro z lanskega svetovnega prvenstva je tu in je že dolgo skupaj, kar bi morala biti ena naših prednosti. Prvi občutki po pogovoru z novim strokovnim štabom so dobri. Želim si, da bi se to pokazalo tudi na igrišču - predvsem na domačem evropskem prvenstvu, kjer bi bilo lepo, če bi se vključili v boj za odličja. Moja največja želja in želja nas vseh pa je, da bi se uvrstili na olimpijske igre. To pa bo izredno težko, saj imamo v skupini Francijo in Poljsko, ki sta kandidatki za odličje na olimpijskih igrah. Sam bom gotovo naredil maksimum. Rojstvo sina mi je v dodatno spodbudo.”

Primorski novinec v A reprezentanci je Salonitov napadalec Matic Vrtovec, ki je lani z B ekipo sicer že nabiral izkušnje v evropski ligi. Svoje vtise je strnil takole: “Lepo je biti prvič v družbi z igralci, ki so tekmovali na lanskem svetovnem prvenstvu. Veselim se, da me je selektor povabil v takšno ekipo, pa čeprav bo moje delo tukaj verjetno trajalo le do prihoda obeh glavnih napadalcev. Vsak teden, ko bom tu, bo zame nekaj enkratnega. Sem zdrav in dobro pripravljen. Za to priložnost sem doslej treniral.”

Vez med odbojkarji in pretežno italijanskim strokovnim štabom predstavlja izkušeni kapetan, steber zvezdniške Modene (od koder se bo sicer verjetno preselil) Tine Urnaut. Nekoliko je povezan tudi s Primorsko, saj je strasten klasični in podvodni ribič in član portoroškega potapljaškega kluba.

Svoja pričakovanja je opisal takole: “Če bomo zdravi, lahko dosežemo veliko. Jasno je, da mora biti naša ambicija, da na obeh tekmovanjih v Stožicah - v kvalifikacijah za ligo narodov in na evropskem prvenstvu - poskušamo iti do konca. Na olimpijskih kvalifikacijah bomo ob svetovnih prvakih Poljakih in nekdanjih evropskih prvakih Francozih potrebovali tudi nekaj sreče, saj neposredno napreduje le zmagovalec.”


Najbolj brano