Za bolj enoten nastop, ko gre za slovenske interese

Na tokratnih volitvah v evropski parlament je med 103 kandidati v Sloveniji tudi devet primorskih. Nanje smo naslovili nekaj aktualnih vprašanj, danes objavljamo njihova stališča o tem, katere bi morale biti glavne prioritete delovanja slovenskih poslancev v Bruslju.

Evropske volitve, ki se s predčasnim glasovanjem začenjajo danes, 
bodo četrte evropske volitve v Sloveniji. Foto: STA
Evropske volitve, ki se s predčasnim glasovanjem začenjajo danes, bodo četrte evropske volitve v Sloveniji. Foto: STA

KOPER > Na kandidatni listi Slovenske demokratske stranke (SDS) je tudi aktualna poslanka Patricija Šulin. “Že v tem mandatu sem imela pred očmi nacionalne interese in tako bo tudi v prihodnje. V kolikor bom ponovno članica odbora za proračun, si bom še naprej prizadevala, da bo na področjih, ki so pomembni za našo prihodnost, dovolj sredstev. Prav tako potrebujemo prožnejši proračun z dovolj veliko posebno rezervo za učinkovitejše odzivanje EU v primeru nenadnih dogodkov,” pravi Šulinova, ki je na tretjem mestu svoje liste.

SD in DeSUS z dvema primorskima kandidatoma

Na drugem mestu liste Socialnih demokratov (SD) je Matjaž Nemec, ki je sicer poslanec v državnem zboru. “Slovenski evroposlanec se mora predvsem otresti vsakršnih zadržkov o 'slovenski majhnosti',” je prepričan Nemec, ki si za poglavitne naloge slovenskih politikov v Evropi zastavlja zeleni razvojni preboj, več družbene in socialne kohezivnosti, izobraževanje in zaposlovanje mladih, ukrepe za večjo politično integracijo EU in izkoreninjenje sovražnih ideologij.

Ob Nemcu je na listi SD še dr. Ljubica Jelušič. Obramboslovka iz Kazelj pri Sežani, ki je v preteklosti že bila tudi ministrica za obrambo, je na sedmem mestu. Pravi, da se je potrebno zavzeti za reformo EU v smeri bolj solidarne, socialno pravične in napredne skupnosti, boriti se je treba proti davčnim utajam in oazam. “Širitev EU na Zahodni Balkan ter varnost Balkana sta v neposrednem interesu Slovenije, zato je treba to regijo sistematično obravnavati,” še odgovarja Jelušičeva.

Dva primorska kandidata je na svojo listo postavila tudi Demokratična stranka upokojencev Slovenije (Desus). Gradbeni inženir Vitomir Mavrič iz Izole je na petem mestu, Peter Boršič iz Hrpelj, ki je sicer že dalj časa prisoten v občinski politiki, pa na sedmem mestu. “Slovenski poslanci bi morali pokazati enotnost v svojih nastopih, ko gre za ključna vprašanja obstoja EU, migracij in varovanje našega planeta. Sedanji poslanci so namreč večkrat kazali svoje leve in desne ideološke ter strankarske razprtije,” je odgovoril Mavrič. Boršič meni podobno: “Naši poslanci se niso poenotili niti ob tako očitnih krivicah, kot je bil govor predsednika EP Tajanija v Bazovici. Sicer pa bi se morali zavzemati za napredek na dveh področjih: na področju staranja Evrope in neravnovesja v pokojninskih blagajnah članic ter na področju varovanja okolja.”

Pomembno, da poslanci znajo zastopati Slovenijo

Brez primorskih kandidatov so liste Zelenih, Slovenske nacionalne stranke, Lista Marjana Šarca, Levice, Nove Slovenije, Doma in lista Povežimo se. Stranka modernega centra (SMC) je ena od dveh strank, ki je Primorca postavila na čelo svoje liste. Gregor Perič je bil v prejšnjem mandatu izolski podžupan, v aktualnem sklicu pa je poslanec državnega zbora. “Osmerica slovenskih poslancev se mora poenotiti o nekaj ključnih točkah v interesu Slovenije. Prioriteta mora biti reforma schengenskega sistema, slovenski evroposlanci pa morajo pokazati več zakonodajne pobude v tesnem sodelovanju z okrepljeno ekipo stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju,” je strateške usmeritve nanizal Perič.

Drugi primorski nosilec liste je Novogoričan Peter Golob (Dobra država), ki sicer že vrsto let živi v Ljubljani. Pravnik in diplomat pravi, da bi morala biti prioriteta zastopanje interesov ljudi, ne pa interesov finančnih elit: “Na prvo mesto dajemo naše delavce, ki jih kapital brezsramno spreminja v prekarce, upokojence, ki jim država izplačuje miloščino, bolnike, ki jim kraja dobaviteljev iz zdravstvene blagajne podaljšuje čakalne vrste, mlade, ki morajo službo iskati v tujini.”

Novogoričan je tudi Andrej Šušmelj, profesor na tamkajšnji gimnaziji, ki zaseda sedmo mesto na listi Stranke Alenke Bratušek. “Slovenske interese bi morali zastopati v povezavi s somišljeniki iz EU. Veliko vrednot, za katere se borimo, ni samo slovenskih, ampak skupnih. Slovenija ima sicer glede na svojo velikost dovolj poslancev, toda bolj pomembno je, kako jo znajo zastopati.”

Med kandidati je tudi Joško Joras, znani borec za pravično južno mejo, ki pod številko 3 kandidira na listi Gibanja Zedinjena Slovenija. “Predvsem bom zastopal samo interese slovenskih državljanov in države Slovenije. Vsi poslanci bomo poslani v Bruselj, da zastopamo interese državljanov Slovenije, ne pa strank in mednarodnega kapitala. Velikost države ni tako pomembna, če imaš klene in suverene osebe.”


Najbolj brano