V novi številki Primorskih novic preberite

Piranski župan Đenio Zadković je v zadnjih petih mesecih doživel vse - politične vzpone in padce. Na lokalnih volitvah je premagal kandidate z mnogo večjimi izkušnjami, po vstopu v občinsko palačo na Tartinijevem trgu pa se je soočil z razočaranimi svetniki stranke Gibanje za občino Piran (GZOP), ki so ga želeli prisiliti k odstopu in so zavrnili predlagani občinski proračun. Jutri objavljamo intervju z njim.

Čeprav v občinskem svetu nima koalicije, na katero bi lahko  
naslonil svoje odločitve, namerava Đenio Zadković županski  
mandat speljati do konca. Foto: Alenka Penjak
Čeprav v občinskem svetu nima koalicije, na katero bi lahko naslonil svoje odločitve, namerava Đenio Zadković županski mandat speljati do konca. Foto: Alenka Penjak

Anketiranci so županu Alešu Bržanu dali zgolj povprečne ocene

Dosedanje županovanje Aleša Bržana še ni prepričalo Koprčanov, saj so rezultati, ki jih je pokazala javnomnenjska raziskava, zanj in njegovo ekipo neugodni. Zadovoljstvo z njegovim delom je nižje kot pred letom dni zadovoljstvo občanov z njegovim predhodnikom, pa tudi sicer so ga volilci ocenili nižje od županov primerljivih občin.

Miklavič je povezovalen, a (še) ni konkreten

Novogoriški župan Klemen Miklavič, ki je zmagal z obljubo o drugačnem vodenju občine od predhodnika, je za zdaj, kot kaže, relativno dobro zapisan pri občanih. Sodeč po javnomnenjski raziskavi menijo, da je povezovalen, da pa za zdaj še ni pokazal prav veliko.

Višje najemnine v Tolminu bodo prinesle 30.000 evrov

Od 1. julija bodo najemnine za stanovanja v lasti Občine Tolmin od 20 do 25 odstotkov višje. Ker jih že od leta 2004 niso povišali, tudi po novem ne bodo visoke. Doslej je občina z njimi iztržila okoli 125.000 evrov letno, s povišanjem se jih bo nateklo dodatnih 30.000 za nakup in obnovo stanovanj.

“Govoril je, da sva prijatelja, da je to nekaj lepega in najina skrivnost”

Civilna iniciativa (CI) Dovolj.je, ki se zavzema za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi, je danes razkrila imena treh duhovnikov, ki naj bi zlorabljali otroke. Vodstvo Cerkve stvari pometa pod preprogo, opozarjajo v CI.

Mandarić od Popovičevih terja še milijon evrov

Podjetnik Milan Mandarić na koprskem okrožnem sodišču od mame nekdanjega koprskega župana Borisa Popoviča, Solze Popovič, terja dober milijon evrov. Obravnava se danes še ni začela, poskus poravnave pred tem ni obrodil sadov. Sodnica je prvi narok, na katerem bo zaslišala tudi Mandarića in Popovičevo, napovedala za konec avgusta.

Neustrezen vzorec oljčnega olja Vinakoper ne pomeni potvorbe

V enajstih od 35 naključnih vzorcev večinoma ekstra deviškega oljčnega olja na slovenskem trgu senzorična ocena ni bila skladna z deklarirano oznako. Med temi se je zaradi napake morklja, kar pomeni pregreto, znašlo tudi ekstra deviško oljčno olje Vinakoper. To pomeni, da je bilo olje, ki ga sicer že pol leta ni več na prodajnih policah, še vedno deviško, ne pa ekstra deviško.

Slovenske železnice ponujajo ureditev podhoda zavodu Znanje

Na Slovenskih železnicah nimajo “nikakršnih zadržkov”, da zavodu Znanje dovolijo brezplačno uporabo površin zdaj zelo neuglednega podhoda na železniški postaji za postavitev nekomercialnih vsebin. Tako so se vsaj odzvali na našo objavo, v kateri smo opozorili na klavrno podobo železniške postaje, ki ni v ponos turističnemu mestu.

Lovci so Andrejo Bogataj Krivec obtožili, da je ukradla srno

“Žal mi je, da niso pogledali posnetkov kamer, pa bi videli vse,” je danes dejal lovec Stojan Žigon s Škofij, ki je pred štirimi leti na mejo z Italijo prišel po poškodovano srno in odšel brez nje. Pred njim sta mu jo izmaknila moški in ženska. Lovec brez kančka dvoma trdi, da je bila tam Andreja Bogataj Krivec. Ta pa na sodišču dejanje zanika.

Na 26. Primorskem poletnem festivalu se bo do 14. julija zvrstilo 30 zelo raznolikih prireditev

V koprski, izolski, piranski in ankaranski občini se bo na 26. Primorskem poletnem festivalu do 14. julija zvrstilo 30 prireditev, od gledaliških do glasbenih, ki jih soustvarjajo tako domači kakor tuji umetniki.


Najbolj brano