Trojica kamnosekov čez prvo oviro za Euroskills

Konec tedna se je na Festivalu kamna šest mladih kamnosekov borilo za vstopnico na evropsko tekmovanje Euroskills. V drugi krog so se uvrstili Jaka Modic, Andraž Švara in Rok Vidmar.

Prvo mesto je na predizboru za evropsko tekmovanje Euroskills dosegel Jaka Modic. Foto: Petra Mezinec
Prvo mesto je na predizboru za evropsko tekmovanje Euroskills dosegel Jaka Modic. Foto: Petra Mezinec

PLISKOVICA > Prvi del tekmovanja za izbor Euroskills, evropskega prvenstva v poklicnih spretnostih za mlade, že tradicionalno poteka v Pliskovici v sklopu Festivala kamna. Tekmovanje traja tri dni, mladi kamnoseki med 18. in 25. letom pa klešejo in oblikujejo kamen kar 18 ur. Tako je bilo tudi v Pliskovici

Slovenci na Euroskillsu že uspešni

Tekmovanje je bilo razdeljeno na tri dele. V prvem so si tekmovalci pripravili šablone, v drugem so izdelovali izdelek iz kamna, v tretjem pa ga okrasili z ornamentom.

Organizatorji skušajo v čim večji meri posnemati pogoje, s katerimi se bo eden od njih soočil na tekmovanju prihodnje leto. “Tokrat so morali izdelati podstavke za klopi. Morali so obdelati štiri stranice, na koncu pa klop okrasiti še z ornamentom,” je povedala Maja Capuder Štembal s Srednje gradbene, geodetske in okoljevarstvene šola, ki se skupaj z Višjo strokovno šolo Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana in Razvojnim društvom Pliska podpisuje pod organizacijo tekmovanja.

V preteklih letih so bili slovenski mladi kamnoseki na tekmovanju Euroskills uspešni, saj sta Rok Verstovšek Tanšek leta 2016 in Leon Mahnič leta 2014 osvojila srebrno medaljo.

Najprej finale, nato še Gradec

V Pliskovici se je najbolje odrezal Jaka Modic iz okolice Vrhnike z mentorjem Juretom Modicem, na drugo mesto se je uvrstil Andraž Švara iz Komna pod mentorstvom Simona Beleta (oba sta študenta Višje strokovne šole Sežana), na tretje pa dijak srednje gradbene šole v Ljubljani Rok Vidmar iz Jezera pri Podpeči pod mentorstvom Janka Brunčka. Vse tri čaka še finale na sejmu Informativa, najboljši pa bo odšel prihodnje leto na tekmovanje Euroskills v Gradec.

V Sloveniji je tudi zaradi tovrstnih tekmovanj vse več zanimanja za kamnoseški poklic, je še povedala Štembal Capudrova. Število vpisanih dijakov, ki se želijo izučiti za kamnoseka, se že nekaj let giblje okrog številke pet, kar sicer ni veliko, je pa dovolj, da se na šoli ne bojijo več za obstoj programa.


Najbolj brano