Sporne trditve na etiketah olj: deviško je, ne pa ekstra deviško

V enajstih od 35 naključnih vzorcev večinoma ekstra deviškega oljčnega olja na slovenskem trgu senzorična ocena ni bila skladna z deklarirano oznako. Med temi se je zaradi napake morklja, kar pomeni pregreto, znašlo tudi ekstra deviško oljčno olje Vinakoper. To pomeni, da je bilo olje, ki ga sicer že pol leta ni več na prodajnih policah, še vedno deviško, ne pa ekstra deviško.

Ocenjevalci oljčnega olja vsako leto odkrijejo nekaj vzorcev, ki ne 
ustrezajo kakovosti oziroma tistemu, kar piše na etiketi. Foto: DARIO PIGNATELLI
Ocenjevalci oljčnega olja vsako leto odkrijejo nekaj vzorcev, ki ne ustrezajo kakovosti oziroma tistemu, kar piše na etiketi. Foto: DARIO PIGNATELLI

KOPER > “Oljčno olje iz kleti Vinakoper ni podvrženo špekulacijam, kot si ob zadnjih aferah v Italiji marsikdo predstavlja. Da v oljčnem olju pride do napake, je lahko vpletenih več dejavnikov. Olja se s časom spreminjajo in tudi oljčno olje tu ni izjema. Občutljivo je na kisik, temperaturo, svetlobo ..., na prodajnih policah pa lahko doživlja marsikaj. Tako lahko pride tudi do napake morklja / pregreto,” so neustrezen vzorec pojasnili v Vinakopru.

Pojasnili so tudi, da so bile konec prejšnjega leta v Ljubljani vzorčene zadnje stekleničke oljčnega olja letnika 2017, v katerem je bila po senzorični oceni ugotovljena napaka morklja / pregreto (vonj po pregretem, usedlini ...), zaradi česar to olje spada v kategorijo deviško oljčno olje in ne v ekstra deviško oljčno olje.

11 vzorcev večinoma ekstra deviških oljčnih olj od 35 ni bilo skladnih z deklarirano oznako.

Deklarirali so ga glede na poročilo o preskusu

Navedli so še, da je vse olje iz kleti Vinakoper pridelano izključno iz oljk, ki jih pridelujejo v lastnih oljčnikih, in da je Vinakoper majhen pridelovalec oljčnega olja. Leta 2017 so pridelali nekaj čez 1600 litrov olja. To je bilo decembra 2017 tudi analizirano, iz izdanega poročila o preskusu pa izhaja, da je ustrezalo parametrom, ki so zahtevani za oznako ekstra deviško oljčno olje in je bilo na podlagi tega tako tudi deklarirano.

Ker po prejetju obvestila tega olja ni bilo več na prodajnih policah, saj je pošlo že pred šestimi meseci, mu niso mogli več zamenjati deklaracije oziroma ga opremiti z nazivom deviško oljčno olje, so še pojasnili.

Uprava za varno hrano je zahtevala umik iz prodaje za enajst oljčnih olj

•BIO, extra deviško oljčno olje (proizvajalec Klostertoplou, poreklo Grčija),

•AVANTGARDE GEA, extra deviško oljčno olje (Tovarna olja Gea, poreklo Grčija),

•ROCCHI CLASSICO, extra deviško oljčno olje (Oleificio RMSPA Italija, poreklo EU),

•MONINI CLASSICO, extra deviško oljčno olje (Monini Italija, poreklo EU),

•DM BIO, bio extra deviško oljčno olje ( DM-drogerie markt, Nemčija, poreklo Italija)

•BORGES, extra deviško oljčno olje (Borges Španija, poreklo EU),

•COPPINI COLDORO, extra deviško oljčno olje (Oleificio Coppini Italija, poreklo EU),

•ZVEZDA GEA, extra deviško oljčno olje Tovarna olja GEA, poreklo Španija),

•PRIMADONNA, extra deviško oljčno olje (Sovena Espana, Španija, poreklo EU),

•BIO TERRA DELYSSA, extra deviško oljčno olje (CHO Company Sfax-Tunisioa, poreklo Tunizija),

•VINAKOPER, extra deviško oljčno olje (proizvajalec Vinakoper, poreklo Slovenija).

Ker pridelujejo oljčno olje izključno iz svojih oljčnikov, in gre za butično pridelavo olja, ki je včasih manjša tudi od pridelave manjših oljarjev v slovenski Istri, lahko v vsakem trenutku zagotavljajo sledljivost za svoje olje, vedno pa se trudijo za transparentnost pridelave in odgovornost do kupcev.

Vsako leto nekaj neustreznih vzorcev

“Oljčno olje letnika 2018, ki je zdaj v prodaji, je odlično in je v poročilu o preskusu, ki ga je izdal laboratorij Inštituta za oljkarstvo, zadovoljilo vsem pogojem, ki so potrebni za naziv ekstra deviško oljčno olje,” so še pojasnili.

Ne gre za potvorbe, ampak za neskladja glede kakovosti

Milena Bučar Miklavčič, vodja laboratorija Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, kjer je tudi potekalo ocenjevanje vzorcev na podlagi odločitve uprave za varno hrano za izvedbo nadzora, je povedala, da uradni nadzor izvajajo od leta 2004 in vsako leto odkrijejo določeno število vzorcev, ki ne ustrezajo kakovosti.

Poudarila je, da pri tem zadnjem ocenjevanju ni šlo za potvorbo olja, ampak da omenjenih enajst vzorcev ni bilo skladnih glede kakovosti. O vzorcu oljčnega olja Vinakoper je pojasnila, da je bilo še v rangu deviških olj, da ni bilo potrebe po tem, da gre v rafinacijo, ni pa to bilo ekstra deviško olje.

Opozorila je na to, da se na trgu uporablja cel kup certifikatov, ki niso pravi, in da so razlike v ceni, glede na to, kaj piše na etiketi, precejšnje, tako da je prav opozarjati na to.


Najbolj brano