Poletje bo dolgo in živahno

V koprski, izolski, piranski in ankaranski občini se bo na 26. Primorskem poletnem festivalu do 14. julija zvrstilo 30 prireditev, od gledaliških do glasbenih, ki jih soustvarjajo tako domači kakor tuji umetniki.

Vojko Belšak se bo v koprsko gledališče vrnil s predstavo Naše 
skrivnosti, v kateri igra glavno vlogo, pedofila Istvána.  Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
Vojko Belšak se bo v koprsko gledališče vrnil s predstavo Naše skrivnosti, v kateri igra glavno vlogo, pedofila Istvána.  Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

KOPER > “Festival v štirih občinah, od Pirana do Ankarana, obsega 30 dogodkov plus neznano število 'lovljivih večmedijskih uprizoritvenih nizov' Marka Breclja. V Miljah, partnerskem mestu, pa program obsega 12 naslovov in 14 dogodkov,” je v petek na novinarski konferenci povedala direktorica koprskega gledališča Katja Pegan, ki z novinarko Nevo Zajc že četrt stoletja sodeluje pri vleki festivalskega voza.

Revija popularne glasbe

V letošnjem programu je 13 gledaliških predstav v slovenščini, italijanščini, srbščini, madžarščini, hrvaščini in angleščini; podnaslovljena bo le madžarska. Zvrstile se bodo tako na zunanjih prizoriščih kakor na odru Gledališča Koper - a drevišnja repriza komedije (Totalno) katastrofalna večerja odpade.

Zazvenelo bo ducat koncertov raznolikih glasbenih slogov, začenši s petkovim koncertom Adija Smolarja v veliki dvorani koprskega teatra. Na ogled bosta dve plesni predstavi, že v četrtek pa so na koprskem Bastionu, ob obvoznici okrog starega mestnega jedra, odprli fotografsko razstavo Tomaža PrimožičaDan v pristanišču - kakor pove naslov, gledališče pri njej sodeluje z Luko Koper, ki je od samega začetka pred 25 leti zvest podpornik Primorskega poletnega festivala.

Letos sicer ne bo festivalske gledališke produkcije. “Odločili smo se za drugačni produkciji - glasbeno in bralno,” je pojasnila Katja Pegan. V sredo, 3. julija, bodo v Sečoveljskih solinah pripravili komorni pesniški večer. “V solinah, kamor smo se s predstavo tržaškega teatra Lepi dnevi v Aranjuezu vrnili lani, smo znova našli mir, ki ga v urbanih središčih več skoraj ni. Festival pa to potrebuje, saj želi biti ambientalen,” je povedala Neva Zajc. V termah Lepa Vida bosta pred 60 obiskovalci poezijo Toneta Pavčka interpretirala Aleš Valič v slovenščini in Nikla Petruška Panizon v italijanščini, pesmi Alenke Rebula pa Saša Pavček.

Pri drugi prireditvi sodelujejo z Radiem Koper - Capodistria, ki praznuje dvojni jubilej: 70-letnico slovenskega in italijanskega programa ter 50. obletnico njune združitve pod isto streho. V nedeljo, 7. julija, bodo pripravili glasbeno revijo. Odgovorni urednik Radia Koper Andrej Šavko je napovedal, da bo to poklon primorski popularni glasbi, pri katerem bodo skupaj nastopili Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Patrikom Greblom in nekaj predstavnikov primorske popularne glasbe - Anika Horvat, Tinkara Kovač ter brata Mirko in Marko Vuksanović iz novogoriških Avtomobilov. “Predstavili bodo svoje pesmi v novih aranžmajih, nastopili pa ne bodo sami - izbrali bodo nove, neuveljavljene glasbenike,” je dejal Šavko. Poseben pečat bo dalo tudi prizorišče: Pastoralno-kulturni center Georgios v Piranu.

Tako pesniška kakor glasbena prireditev bosta v osrčje postavili domače ustvarjalce, za obe pa si organizatorji želijo, da bi na festivalu postali tradicionalni.

Od Marka Breclja do Borisa Cavazze

Primorski poletni festival bo obogatilo tudi več raznolikih prireditev, ki jih je predstavil Mario Steffè s koprske Skupnosti Italijanov Santorio Santorio. Najprivlačnejši je koncert, s katerim bo svojih 70 let praznoval Radio Capodistria - izvrsten italijanski kantavtor Vinicio Capossela bo v soboto, 1. junija, na odru koprskega gledališča nastopil sam, zgolj s svojim vokalom in klavirjem.

V petek, 28. junija, bo njegova rojakinja Rachele Colombo (vokal, kitara, tamburin) tja pripotovala s svojim projektom Opevati Benetke in predstavila najlepše “pesmi iz čolna”, z njo pa bosta zaigrala še Marco Rosa Salva (kljunaste flavte) in Domenico Santaniello (čelo, veliki boben).

Kantavtor in pionir mehkega terorizma Marko Brecelj s članicami in člani Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN) pri festivalu med 17. majem in 14. julijem sodeluje pod naslovom PPF Posprava - Razvlečenka Neizogibnega, Neva Zajc pa bo v petek, 7. junija, v koprski Pretorski palači v javni radijski oddaji gostila igralca Borisa Cavazzo, ki je 2. februarja dopolnil 80 let.

V soboto, 6. julija, bo v koprski stolnici nastopil Komorni orkester iz Waidhofna ob Ybbsu, ki mu dirigira predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka. V programu bodo skladbe, ki so jih zložili Franz von Suppé, Robert Schuman, Johann Strauss ml. in Josef Strauss.

Segajo čez mejo

“Festival smo ustanovili, da bi povezovali mesta slovenske Istre in tudi segali čez mejo. Zmeraj smo se hoteli odpirati. V najtežjih časih, ko so na Balkanu še divjale vojne, je bila to edina ustanova v Sloveniji, ki je vabila gledališča z Balkana - iz Beograda, Novega Sada, Črne gore ... Povezovanja Balkana z našim prostorom in ustvarjanja prostora severnega Jadrana nismo nikoli prekinili,” je poudarila Neva Zajc. Še posebej dobro sodelujejo s Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, letos pa sodelujejo tudi s tamkajšnjim festivalom Poletje v Trstu.

Zvrstili se bodo še drugi koncerti in predstave, vstop na mnoge bo prost. Več na www.primorskifestival.si.  


Najbolj brano