40 parkirnih mest v garaži že zakupljenih

Zdaj je dokončno znano, da bodo podzemno garažno hišo na Muzejskem trgu začeli graditi v prihodnjih tednih. Novice so se verjetno najbolj razveselili v podjetju Clipplus, ki obnavlja bližnji Tomosov blok. Ob nakupu stolpiča so namreč morali od koprske občine odkupiti vsaj 40 parkirnih mest v garaži, ki jih bodo končno lahko ponudili kupcem stanovanj.

Do konca junija bodo dokončali  fasado in  glavnino del v notranjosti. Septembra bodo kupcem predali stanovanja. Foto: Nataša Hlaj
Do konca junija bodo dokončali fasado in glavnino del v notranjosti. Septembra bodo kupcem predali stanovanja. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Do zdaj je marsikoga od nakupa stanovanja odvrnila največja pomanjkljivost te lokacije, torej odsotnost parkirnih mest. Ti pomisleki so po novem odveč, saj bodo ta teden podjetje CGP Novo mesto, ki je izvajalec gradbenih del za podzemno garažo, uvedli v delo. Sledila bo prijava in ureditev gradbišča, s prvimi izkopi in izvedbo pilotov pa bodo začeli junija.

Takrat bodo v občinski upravi predstavili podrobnosti gradnje in prometnega režima v času trajanja del. Gradnja bo trajala predvidoma 15 mesecev.

V garaži bo lahko 468 avtomobilov

Podzemna parkirna hiša, ki jo bo v prihodnje upravljala koprska Marjetica, bo imela tri etaže, v njej pa bo prostora za 468 avtomobilov. Naložba bo stala več kot šest milijonov evrov.

40 parkirnih mest za 37 stanovanj

Clipplus je s koprsko občino podpisal predpogodbo za nakup parkirnih mest. Petodstotni predujem so že plačali, preostanek pa bodo poravnali po koncu gradbenih del. Za eno parkirno mesto bo treba odšteti približno 15.200 evrov, k znesku pa bo treba prišteti še davek.

“Lastniki večine stanovanj bodo lahko kupili eno parkirno mesto, kupci večjih stanovanj pa po dve. Zanimanje je izjemno. Če bi prej vedeli, da bo tako, bi se z občino dogovorili za nakup večjega števila parkirnih mest, a nismo želeli tvegati,” pravi Peter Cesar iz podjetja Clipplus, ki je z ekipo biroja Arhitektura 2211 zasnoval novo podobo Tomosove stolpnice.

15.200 evrov in davek bodo morali odšteti lastniki stanovanj v Tomosovem bloku za nakup parkirnega mesta v bodoči podzemni garaži.

Prenova nekdanjega delavskega bloka je v sklepni fazi. Do konca junija bodo dokončali fasado in glavnino del v notranjosti. Septembra bodo kupcem predali stanovanja. V bloku so prodali 21 stanovanj od 37 stanovanj s terasami (nekoč je bilo v bloku 90 garsonjer). Do zdaj so večino kupili domačini, le peščica je kupcev od drugod.

Najlepše stanovanje na vrhu bloka ni naprodaj

Prodali so največ manjših stanovanj v prvih treh etažah, kjer ta merijo 30, 40 in 65 kvadratnih metrov. Od četrtega do desetega nadstropja pa so velika 66, 75 in 119 kvadratnih metrov. Od sedmih velikih stanovanj so lastnike dobile štiri enote. Stanovanje na vrhu stolpiča, ki meri 112 kvadratnih metrov in ima 155 kvadratnih metrov veliko teraso, ni na prodajnem seznamu in ga bosta lastnika bloka, Peter Cesar in Iztok Lampič iz podjetja Clipplus, vsaj na začetku obdržala zase.

Želijo si, da bi v pritličju zaživela kombinacija javno-zasebnega programa, denimo, manjša kavarna in Tomosov muzej ali kaj podobnega, vezanega na zgodovino Tomosa. V kleti so za stanovalce predvideli skupno pralnico in veliko garažo za kolesa in motorje. “Garažna hiša bo velika pridobitev za stanovalce mestnega središča, saj bodo zdajšnje parkirne površine lahko namenili prostočasnim dejavnostim. Številni trgi, ki so zdaj zabasani z avtomobili, bodo končno zaživeli in zadihali,” je prepričan Cesar.


Najbolj brano