Dvomi ostajajo

Ministrstvo za obrambo je Geološkemu zavodu Slovenije za dopolnitev strokovnih podlag za področje podzemne vode, ki je eno ključnih poročil pri novem poskusu sprejema državnega prostorskega načrta za osredje vadišče, plačalo približno 75.000 evrov. Svojevrstna ironija je, da je ob tem celo minister Karl Erjavec priznal, da v zvezi z raziskavami, ki jih je naročil Mors, obstajajo o dvomi o verodostojnosti. Da je zdaj res že čas, da nehamo zapravljati denar za študije, ki jim javnost ne zaupa, pač pa izdelamo resnično neodvisno (mednarodno) strokovno študijo, je še toliko bolj jasno po javni predstavitvi poročila.

Pri zasledovanju “strateškega” cilja, da Poček vsaj do nadaljnjega ostane vadišče, bi bilo sicer naivno pričakovati, da si državne ustanove (tudi geološki zavod je v lasti države) ne bi šle na roko. In zainteresirana javnost bo budno spremljala tudi ravnanje ministrstva za okolje, ki v postopku podaja mnenje. Državni sekretar je že nakazal, da jih bodo tokrat morda zadovoljili izračuni, da je tveganje za onesnaženje vodnega vira kljub zelo kompleksnemu kraškemu terenu sprejemljivo ob varovalnih ukrepih, za katere pa javnost opozarja, da so v praksi tako rekoč neizvedljivi.

Upamo, da ni ameriška vojska tista, ki bo postavljala pogoje. In upamo tudi, da se bodo dvomi res razčiščevali z dejstvi.

Relativiziranje vpliva vadišča, češ da je edini (!) ustrezen vodni vir za 22.000 prebivalcev podvržen tudi drugim virom onesnaževanja in da zdaj kemijsko stanje vode ni poslabšano, ob še vedno nesprejeti uredbo o vodovarstvenih pasovih pomeni zamegljevanje bistva problema, ki je v spreobračanju evropske pravne logike. Osnovno načelo varovanja pitne vode naj bi bilo previdnostno načelo, ki govori, da je v primeru dvoma glede škodljivih posledic treba predpostaviti, da te obstajajo.

Prav v slednjem pa bi bilo treba iskati tudi odgovor na dilemo, ali bi po razveljavitvi državnega prostorskega načrta za vadišče vojska sploh še smela nadaljevati z vajami, s čimer izpolnjuje mednarodne dogovore. Zato je pomenljiva zadnja izjava ameriškega veleposlaništva, da ob omejenem urniku vaj na Počku zahtev ameriške vojske ni več mogoče izpolniti. Upamo, da ni ameriška vojska tista, ki bo postavljala pogoje. In upamo tudi, da se bodo dvomi res razčiščevali z dejstvi, kot obljublja glavni pogajalec Morsa Boštjan Šefic, in da vodstvo postojnske občine ne bo izdalo svojih občanov z gnilimi kompromisi.


Preberite še


Najbolj brano