Še uporabni predmeti niso odpadki

Izolani, ki imajo doma stara oblačila in modne dodatke, kuhinjske pripomočke, športno opremo, manjše pohištvo, igrače ali knjige, pa bi se tega želeli rešiti, lahko vse to prinesejo na Muzčevo 7. Tam je pred leti delovala pekarna, v četrtek pa je izolska Komunala odprla Center uporabnih predmetov (CUP).

Ko sem se  utrudila z odvetniškim delom, sem zaposlila   roke, vselej 
sem imela kakšen rokodelski hobi, je bila nazorna  Ana Jug. Foto: Mirjana Cerin
Ko sem se utrudila z odvetniškim delom, sem zaposlila roke, vselej sem imela kakšen rokodelski hobi, je bila nazorna Ana Jug. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Podoben center imajo že štiri leta na odlagališču oziroma zbirnem centru na Baredih. Nov CUP v mestu, v 112 kvadratnih metrov velikem občinskem poslovnem prostoru nekaj korakov stran od tržnice, pa so uredili s pomočjo projekta Uporabni odpadki Las Istre. Finančno ga je podprlo gospodarsko ministrstvo, ki je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj namenilo 160.000 evrov.

Kot napovedujejo v Komunali, bodo projekt - skupaj s sorodnim podjetjem Okolje Piran, podjetjem IstraTerra in samostojnim podjetnikom Elvisom Lakošeljcem - izvajali tri leta. Predvsem mlajše generacije želijo opozoriti na možnost večkratne uporabe stvari. “Uporabljeni predmeti niso nujno odpadki, lahko so še uporabni ali pa so surovina za izdelavo drugih stvari,” pravi direktor Komunale Denis Bele. CUP bo ob ponedeljkih in četrtkih odprt med 14. in 18. uro, ob torkih, sredah in petkih pa od 9. do 13. ure. Vodja projekta in CUP v mestu Metka Magdalena Šori pojasnjuje, da so si za menjalno sredstvo zamislili kupone. “Tisti, ki bodo v CUP nekaj prinesli, bodo lahko za približno enako vrednost nekaj tudi odnesli ali pa plačali dva do pet evrov.”

Tudi druge trajnostne storitve

CUP ne bo služil samo za zbiranje in predelavo uporabljenih predmetov. V njem je mogoče oddati tudi manjše nevarne odpadke, kozmetiko, baterije in neuporabna zdravila. Od jeseni bo mogoče plačevati položnice za ravnanje s komunalnimi odpadki. V sklopu projekta Uporabni odpadki bodo v centru Izole postavili dva platoja s polnilno napravo za električna vozila, pred CUP si bo mogoče sposoditi restavrirana elektrificirana kolesa.

Nekaj primerov dobre prakse je ob odprtju pokazala Ana Jug, upokojena odvetnica iz Nove Gorice, ki najraje preoblikuje predmete iz plastike in tekstila in bo pomagala, da bodo uredili novogoriški center uporabnih odpadkov. “Zame, ki sem rasla v obdobju, ko družba ni ustvarjala toliko odpadkov in smeti, so supermarketi veliko smetišče,” je poudarila. Na sebi je imela tuniko iz različnih delov odsluženih kavbojk vseh družinskih članov. Vnukom je nedavno sešila sakeje, nahrbtnike. Iz odpadne embalaže, plastenk Radenske in Donata, izdeluje nakit in cvetje.


Najbolj brano