Slavca in kosa iz zvočnikov bodo izklopili

V koprskem parku ob semedelski promenadi kmalu ne bo več slišati umetnega čivkanja, ki prihaja iz zvočnikov. V občinski upravi so prisluhnili mnenjem, da je tovrstno žvrgolenje moteče, kar potrjujejo tudi ornitologi, in se odločili, da zvočnike utišajo.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Marsikateri obiskovalec koprske zelene oaze ob semedelski promenadi se ob čivkanju, ki ga je slišati v parku, zaman ozira po pticah. Da gre za umetne zvoke, ki so jih načrtovalci parka bržkone uvedli kot ambientalno popestritev, se mnogi zavedo šele, ko uzrejo številne zvočnike, posejane po parku.

Borut Mozetič

strokovni vodja naravnega rezervata Škocjanski zatok

“Če slavec tu sliši petje, lahko prostor zazna kot primeren habitat zanj, kar pa ta park trenutno ni. Če se bo tu ustavil, bo samo po nepotrebnem izgubljal energijo.”

Bivša občinska uprava in načrtovalci parka, ki so ga skupaj z olimpijskim bazenom in igrišči za odbojko na mivki odprli 16. novembra lani, torej dva dneva pred prvim krogom lokalnih volitev, se o tovrstni popestritvi parkovnega vzdušja očitno niso posvetovali s strokovnjaki iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Če bi se, bi poznali (vprašanje, če tudi upoštevali) njihovo odklonilno mnenje.

“To je zgolj kulisa za ljudi, pticam pa gotovo ne koristi,” meni strokovni vodja naravnega rezervata Škocjanski zatok Borut Mozetič. Po njegovi oceni gre celo za vznemirjanje živali, ki ga prepoveduje uredba o zavarovanju ogroženih živalskih vrst. Iz parkovnih zvočnikov je prepoznal petje kosa in slavca, v ozadju pa tudi velike sinice in črnoglavke. “Takšni zvoki lahko zmotijo selitev ptic. Če slavec tu sliši petje, lahko ta prostor zazna kot primeren habitat zanj, kar pa ta park trenutno ni. Če se bo tu ustavil, bo samo po nepotrebnem izgubljal energijo.”

Veliko bolje bi bilo, predlaga, če bi v park postavili gnezdilnice, v zimskem času pa tudi krmilnice, sicer pa je treba naravi pustiti čas, da opravi svoje. Ko bo v parku dovolj hrane za ptice, bodo te prišle same.

Na vprašanje, v čem je sploh smisel umetnega čivkanja in ali ga nameravajo ohraniti, pa so v občinski upravi jedrnato odgovorili: “Na Mestni občini Koper smo seznanjeni z motečim čivkanjem in ga bomo izklopili. Prav tako bomo razmislili o pobudi za postavitev gnezdilnic in krmilnic.”

Kot zatrjujejo, bodo v prihodnjih dneh odpravili tudi poškodbe kamnitih plošč, ki tvorijo most čez vodno površino sredi parka. Prehod čez plitvo umetno jezerce namreč v zadnjem obdobju ni mogoč, saj so tri kamnite plošče popustile - bržkone pod težo živahnih otroških korakov - in pristale pod vodo.

Drugi, večji most, ki povezuje park z odbojkarskimi igrišči in (ponovno delujočimi) otroškimi trampolini, pa bodo odprli “po pridobitvi uporabnega dovoljenja”. Kdaj ga pričakujejo, niso navedli. Dodali pa so, da v prihodnje v mestnem parku načrtujejo več prireditev, med drugim festival Burja, ki ga bo Fontico tam pripravil med 29. in 31. majem.


Najbolj brano