San Simon, družinam in otrokom prijazna destinacija

San Simon Resort je dobil novega lastnika, od januarja do konca aprila so ga tudi obnovili, vse ostalo pa je tako, kot je bilo. Z resortom še naprej upravlja družba Hoteli Bernardin, nekdanja lastnica. Zakaj, je včeraj v San Simonu pojasnil prvi človek Modre zavarovalnice Borut Jamnik: “Nismo lastniki resorta, ampak vseh nepremičnin v njem in jih dajemo v upravljanje tistim, ki to znajo.”

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Formalni lastnik izolskega hotelskega kompleksa je podjetje Hotelske nepremičnine, ki sta ga ustanovili Modra zavarovalnica in Kapitalska družba ob prevzemu kompleksa od Hotelov Bernardin konec lanskega leta.

Kupnine ni Borut Jamnik niti včeraj želel razkriti, češ da je poslovna skrivnost. Na vprašanje, ali je k nakupu pripomoglo to, da je živel v Izoli, pa je odgovoril, da je v prvi vrsti prepoznal dobro poslovno priložnost. “Če ne bi bil Izolan, morda zanjo ne bi nikoli izvedel, čeprav navezanost na kraj, v katerem si se rodil ali živel, pri naložbah ne igra nobene vloge. Za nakup smo se odločili racionalno in zaradi ugodne cene,” je dodal. Zadnja tri leta si vseskozi ogledujejo različne priložnosti za “alternativne naložbe”, kot jih imenuje, vendar jih nakup strunjanskega hotela Salinera, ki ga Hoteli Bernardin prav tako prodajajo, ne zanima.

Počivalšek o boljših plačah v panogi

“Turizma brez dobrih, uspešnih, zadovoljnih in dobro plačanih delavcev ni, kdor tega ne razume, se ne bo mogel iti turizma, država pa o vsem tem ne bo odločala. Plača v turizmu ni ključna in ni razlog, da imamo težave s pridobivanjem kadra. V turizmu gre za sociološko težavo, ker je treba delati takrat, ko se večina zabava: popoldne, zvečer, ob vikendih in praznikih. Tudi v drugih delih Evrope težko pridobivajo lokalno prebivalstvo za delo v tej branži. Treba je izboljšati pogoje za delo, tudi finančne, in usposabljati kader, a bo treba - tako kot v drugih delih gospodarstva - del kadra zagotoviti iz tujine,” meni Počivalšek.

Lastništvo in upravljanje so v hotelski panogi v Sloveniji prvi razmejili (za nekaj podobnega so se zatem odločili v ljubljanskem hotelu Austria Trend). Želijo si stabilen donos za svoje zavarovance, pričakujejo ga v višini sedmih do desetih odstotkov, in to že prvo leto.

“Tudi v Sloveniji se moramo navaditi, da bodo eni lastniki, drugi upravljalci,” je menil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki se v turizmu nadeja novega obdobja. Prilive naj bi povečali z 2,2 milijarde na štiri, za kar so občutno okrepili promocijo. “Toda za sodobni turizem ni dovolj samo prenoviti sobe in restavracije, ustvariti je treba doživetja.” Omenil je še, da zakonodaja dopušča veliko možnosti za povišanje turistične takse, ki jo je treba vložiti v turizem.

Ker pa je v Sloveniji še vedno 40 odstotkov turističnih podjetij v državni lasti, veliko jih je tudi v Istri, postaja “nestrpen”. Želi si, da bi privatizacijo hitreje izpeljali, vendar ne tako, da bi prodajali prepoceni in nepravim lastnikom. “Prizadeval si bom, da bo transformacijo izvedla država in bo potekala v korist podjetij in države po naslednjem modelu: najprej konsolidacija podjetja, potem izboljšanje poslovanja in na koncu prodaja,” je poudaril.

Da bodo Hoteli Bernardin upravljali hotelirsko in gostinsko dejavnost, ker to počnejo že 43 let, je povedal novi predsednik uprave Hotelov Bernardin Borut Simonič. “Hoteli Bernardin so del skupine Sava, poslovati želimo donosno in stabilno.” V San Simonu se bodo tudi v bodoče osredotočali na družine. Otrokom so prilagodili opremo v sobah, menuje, samopostrežni pult, pijače za dobrodošlico, obnovili so tobogan, nabavili nove rekvizite.

Družba Hotelske nepremičnine je za približno dva milijona evrov obnovila 78 sob hotela Haliaetum in depandans Sirena, na novo so jih uredili še deset. Od začetka aprila lahko sprejmejo 252 gostov.


Najbolj brano