V studiu Hendrix danes gostje iz Logatca in z Vrhnike

Ob zaključku cikla oddaj, ki enkrat mesečno predstavljajo primorske glasbene šole, bosta Radio Koper obiskali kar dve šoli. Primorski sta bolj po prepričanju kot po geografski legi: četudi Logatec in Vrhnika nista na Primorskem, sta se obe šoli odločili povezati se s primorskimi v Zvezi primorskih glasbenih šol.

V  studiu Hendrix na Radiu Koper  so bili 28. marca gostje  oddaje učenci in učitelji z  Glasbene šole Ilirska Bistrica.  Foto: Alan Radin, Radio Koper
V studiu Hendrix na Radiu Koper so bili 28. marca gostje oddaje učenci in učitelji z Glasbene šole Ilirska Bistrica.  Foto: Alan Radin, Radio Koper

Obe sodita med srednje velike pa tudi “mlajše” glasbene šole, saj beležita uradni začetek v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Na Vrhniki je bilo sicer glasbeno izobraževanje možno že v dvajsetih letih, prva glasbena šola pa je bila ustanovljena leta 1959, a so jo zaradi pomanjkanja sredstev ukinili. Drugič so jo ustanovili šele leta 1976, ko se je vanjo vpisalo 155 učencev, nekaj pa tudi na oddelek v Borovnici. Poleg te ima danes podružnico še v Horjulu in vsega 471 učencev.

Ponaša se s poukom 19 različnih solističnih instrumentov in komorne igre. Ravnateljica Dominika Naveršnik pravi, da je šola najbolj ponosna na svoje orkestre, ki učencem nudijo veliko motivacije in zabave. Kar pet jih imajo, nekateri so celo prerasli v samostojna glasbena društva, ki bogatijo glasbeno življenje v okolici. Simfonični orkester se je osamosvojil že pred 20 leti, zato danes v njem lahko sodelujejo tudi tisti, ki so že sklenili šolanje. Prav tako v Big bandu, ki so ga ustanovili leta 1995.

Oddajo Klasično, mladostno ... in živo!, ki enkrat mesečno zamenja rubriko Primorski glasbeni talenti, bodo danes v neposrednem prenosu iz studia Hendrix oblikovali učenci in učitelji Glasbenih šol Logatec in Vrhnika. Prvo bodo zastopali Ivana Jug, Blaž Fir, Jošt Petrič, Urban Fir ter skupina Nastje Rudolf, Nejca Raca in Vaneta Skubica. Za vrhniško šolo bodo nastopili Eva Mivšek, Jakob Maklin, Pablo Kovač Takanashi, Peter Grdadolnik, Domen Mulej, trio Eme Mrzelj, Elene Zakrajšek Janevski in Zoje Trajkovski ter Lovro Grom. Poleg soprana in baritona bodo zazveneli klavir, harfa, harmonika, violončelo, klarinet, flavta, akustična in električna kitara.

Dvanajst let kasneje je zaživel še plesni oddelek. Povezovanje vseh teh oddelkov omogoča ustvarjanje zanimivih projektov. Pet so jih pripravili pred tremi leti, ko je Glasbena šola Vrhnika praznovala 40-letnico. Doslej je izšolala kar 35 profesionalnih glasbenikov, med njimi veliko sedanjih učiteljev in celo ravnateljico ter nenazadnje ravnatelja logaške šole.

Med nekdanjimi učitelji (in učenci) so tudi Hinko Haas, Marta Kržič, Renata Bauer, Jaka Pucihar in drugi. Letos je za zanimiv projekt poskrbel oddelek iz enote v Horjulu, kjer so učenci sami izvedli muzikal Mala morska deklica.

Glasbena šola Logatec pa je s poukom prvih 60 učencev na posameznih oddelkih v okviru osnovne šole začela leta 1972, dvajset let kasneje pa postala samostojni zavod, ki je leta 2004 odprl še oddelek v Rovtah. Danes se lahko pohvali z razvejano mrežo sodelovanj, z gostovanji svojih orkestrov v tujini in s številnimi uspehi učencev na državnih in mednarodnih tekmovanjih. In, poudarja ravnatelj Primož Malavašič, v pestri ponudbi izobraževalnih programov daleč presega slovensko povprečje. Na šoli učijo igranja na čisto vse inštrumente, od leta 2010 tudi plesa.

Predmetnik dopolnjujejo s ponudbo JRP (jazz-rock-pop) oddelka, od leta 1999 pa na šoli deluje tudi Studio 25, ki so ga leta 2014 opremili z vrhunsko avdio in video opremo nemškega podjetja, ki si je logaško šolo izbralo kot svoj pooblaščeni izobraževalni center.

Sicer pa so ponos šole številni odlični glasbeniki in pedagogi, ki danes delajo po svetu. Hornist Andrej Žust, denimo, v Berlinski filharmoniji. Tudi v učiteljskem zboru je nekaj znanih imen: poleg ravnatelja, znanega zborovodje, so med njimi še dirigent Marjan Grdadolnik, pevka Nina Kompare Volasko in operna pevka Alenka Gotar, znana tudi iz popularne glasbe, enako pianistka in pevka Tanja Žagar ter jazz kitarist Igor Bezget.

Ravnatelj si želi, da bi Beethovnova misel, s katero začenja spletno predstavitev šole, “glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija”, še naprej odsevala v njenem poslanstvu.


Najbolj brano