Slovenci v 50 minutah in brez diskriminacij

LGBT gibanja Furlanije Julijske krajine prirejajo novo izvedbo prireditve FVG Pride, ki se bo v Trstu sklenila z junijskim sprevodom, a bo do tedaj opozarjala na temo boja proti najrazličnejšim diskriminacijam z vrsto kulturnih dogodkov.

Igralec Danijel Malalan,  harmonikar Boštjan Zavnik  in režiserka 
Sabrina Morena  na sceni zabavne potujoče  predstave Kako postati 
Slovenci v 50 minutah Foto: Luca Quaia
Igralec Danijel Malalan, harmonikar Boštjan Zavnik in režiserka Sabrina Morena na sceni zabavne potujoče predstave Kako postati Slovenci v 50 minutah Foto: Luca Quaia

Slovensko stalno gledališče se bo vključilo v ta program z lahkotno noto, ki se na duhovit način dotakne pomembne teme spoštljivega sobivanja.

Jezik, tradicije in običaji Slovencev so snov duhovite, samoironične predstave, ki je nastala po zamisli režiserke Sabrine Morena, avtorice tega in drugih gledaliških projektov, s katerimi je Slovensko stalno gledališče gradilo mostove dialoga in sožitja med različnih narodnimi skupnostmi. Režiserka je dobila navdih v besedilu Laile WadiaKako postati Italijani v 40. minutah. Oblika je v obeh primerih slide-šov oziroma kombinacija podob in besed, projekcij in igranja v živo. Gledalci na zabaven način spoznavajo praznike, tradicije, mite in ustanove ključnega pomena za slovensko skupnost v deželi Furlaniji Julijski krajini, a tudi primerno uporabo in izgovorjavo nekaterih besed (da ne bi prišlo do nerodnih nesporazumov …). Predstava je debitirala leta 2015 v okviru Slofesta in je od tedaj doživela veliko ponovitev, saj je s stereotipi in dovtipi zabavala brez jezikovnih pregrad tako slovensko kot italijansko občinstvo (besedilo je namreč v celoti dvojezično).

Izvirni načrt se je razvil kot ekipno avtorsko delo, pri katerem so poleg režiserke sodelovali tudi Martina Kafol, Martin Lissiach in Danijel Malalan. Alessandro Mizzi nastopa kot gostujoči igralec v video posnetkih in je prispeval k predstavi s svojo humoristično žilico in kabaretno izkušnjo. Glasbeno kuliso v živo pa ustvarja harmonikar Boštjan Zavnik. O sproščenem delu v uigrani ekipi je režiserka povedala: “Vsi soavtorji so prebivalci našega obmejnega teritorija, ki poznajo zelo dobro dvojezični pogled na naš obmejni svet. Zabavali smo se s stereotipi, nesporazumi, vedno v znamenju pozitivne konfrontacije med dvema kulturama, na koncu pa smo celo sanjali o možnosti prve istospolne Kraške ohceti!”


Najbolj brano