Plesni iluzionisti iz Verone

Letošnji Primorski poletni festival v petek, 18. maja, odpira plesna predstava Indigo in plesni iluzionisti skupine RBR Dance Company Illusionistheatre, ki si je ime nadela po linijah podzemne železnice med Brooklynom in Manhattnom. V njej ples prepleta s tehnologijo, inovativnimi vizualnimi učinki, projekcijami, igro svetlobe in zahtevnimi tehnološkimi režijskimi rešitvami.

Prizor iz plesne predstave Indigo, ki v soboto odpira 26. Primorski poletni 
festival, povdarja skrivnostni svet optičnih iluzij.
Prizor iz plesne predstave Indigo, ki v soboto odpira 26. Primorski poletni festival, povdarja skrivnostni svet optičnih iluzij. 

Skupino RBR Dance Company sta pred dvema desetletjema po izpopolnjevanju v New Yorku in Parizu ustanovila Cristiano Fagioli in Cristina Ledri, ki še danes ostajata duša in srce skupine. Ta je že v prvem letu pritegnila pozornost kritikov in občinstva s koreografijo, zasnovano za Svetovno kolesarsko prvenstvo v Veroni (in zanjo prejela prvo nagrado), ter se leto pozneje v Rimu predstavila s plesno predstavo - prvencem RBR Show. Skupina, ki je sprva še pogosto nastopala v programih italijanske televizije, je do danes za svoje delo prejela vrsto nagrad in priznanj ter s svojimi predstavami gostovala po vsej Italiji, gostovanja pa so jih popeljala vse do Sankt Peterburga. V letu 2015 je skupina pripravila dve pomembni plesni uprizoritvi: Človek ter Indigo in plesni iluzionisti, s katerima je bila na turneji kar dve leti.

Slednja, režijo podpisujeta Cristiano Fagioli, ki je z Alessandro Odoardi tudi koreograf, in Gianluca Magnoni, je angažirana predstava za šest plesalcev, ki želi občinstvu približati univerzalne cilje: spoštovanje okolja in odnos človeka do narave, predvsem pa gledalce očara s svojim skrivnostnim svetom optičnih iluzij. Kritiki so zapisali, da gre za uprizoritev, ki “občinstvo vse do konca vodi v vrtinec vznemirljivih občutij”, in da imamo v njej priložnost videti “koreografijo z edinstveno naracijo pa tudi trenutke prefinjenega iluzionizma, v katerih občinstvo s plesalci deli še posebno empatijo”. Predstavo, ki jo v sklopu festivala organizirata Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper in Generalni konzulat Italije v Kopru, si lahko v Gledališču Koper ogledate brezplačno.


Najbolj brano