O ženskah, ki ljubijo. Včasih preveč.

Po gostovanjih z Neoplanto, mjuzikalom Črni in Grobnico za Borisa Davidovića se na letošnji festivalski oder znova vrača eno najprebojnejših gledališč v Srbiji in regiji, madžarsko Novosadsko gledališče (Újvidéki Színház), tokrat z uprizoritvijo drame Mikve izraelske dramatičarke Hadar Galron, v režiji Katje Pegan.

 Novosadsko gledališče se v Koper vrača s predstavo Mikve.  Foto: Arhiv gledališča Novi sad
Novosadsko gledališče se v Koper vrača s predstavo Mikve.  Foto: Arhiv gledališča Novi sad

Gre za sodobno dramo, ki za tradicionalnim judovskim obredom tematizira položaj ženske v judovski skupnosti, predvsem pa osmim nastopajočim ponuja odlične igralske priložnosti.

V svojem prvem “celovečernem” dramskem besedilu leta 1970 v ortodoksni judovski družini v Londonu rojena in danes v Izraelu živeča dramatičarka, igralka in komičarka Hadar Galron razkriva usode poročenih žensk v ortodoksni judovski skupnosti, ki se mesečno srečujejo na obredni kopeli simbolnega očiščenja (mikve). Prihod nove pomočnice, mlade Shire, ki ni pripadnica ortodoksne vere, med obiskovalke kopeli sprva vnese nemir, nato pa sproži plaz zamolčanih resnic, strahov in krivic, o katerih ženske nikoli niso javno spregovorile; plaz, ki bo morda pred enako usodo rešil njihove otroke. “To je igra o ženskah, ki svoj strah skrivajo globoko v tišini, strah, ki ga premagujejo s solidarnostjo in resnico, ko o njem spregovorijo. To je trenutek, ko se osvobajajo tudi občutka krivde, ki jih razjeda, trenutek, v katerem hkrati največ storijo za svoje otroke. Mikve so predstava o ženskah, ki ljubijo. Včasih celo preveč,” pripoveduje režiserka Katja Pegan. Prvič je režirala v jeziku, ki ga ne razume: “To je bila zanimiva režiserska izkušnja. Besedilu sem sicer lahko sledila v srbskem prevodu, a morale smo imeti več bralnih vaj, kot jih imamo navadno v gledališču; morala sem si natančno zapomniti melodijo jezika, ki je nadomestila pomen besed, zato so morale tudi igralke že na prvih odrskih vajah igrati 'zares'. Le tako sem lahko vedela, kje v tekstu se nahajamo.”

Mikve so v Novosadskem gledališču (ki je, spomnimo, koproducent letošnje uspešnice Gledališča Koper Ventilator), premierno uprizorili maja lani. V predstavi nastopa osem igralk, za katere Peganova najde le pohvalne besede: “Navdušena sem nad delom z igralkami Novosadskega gledališča. Neverjetno nadarjene so, občutijo vse odtenke teksta, njihov talent pa potrjuje tudi dejstvo, da so zelo hitro postale resne zagovornice svojih junakinj.”

V predstavi Mikve na odru koprskega gledališča bodo nastopile Szilvia Krizsán, Emina Elor, Terézia Figura, Judit László, Lívia Banka, Blanka Dienes, Agota Ferenc, Léna Zsivanac; scenografijo podpisuje Voranc Kumar, kostumografinja je Tatjana Radišić, avtor glasbe pa Mirko Vuksanović.


Najbolj brano