Ali lahko Zadković vlada brez koalicije?

Po tem ko je večina piranskih svetnikov podprla letošnji proračun, se politično življenje v občini normalizira. Kmalu bodo resda sledili novi izzivi, ki jih prinaša skorajšnje politično, ne le strokovno izbiranje direktorja Okolja Piran, a tudi povsem običajni projekti, kot je razpis za čiščenje klifa pri Fiesi.

Kakšna je trenutna politična volja v občini Piran nazorno kaže tudi tabela z glasovi svetnikov ob nedavnem sprejemanju proračuna. 
Zelene barve je bilo le za odtenek več od rdeče. Foto: Alenka Penjak
Kakšna je trenutna politična volja v občini Piran nazorno kaže tudi tabela z glasovi svetnikov ob nedavnem sprejemanju proračuna. Zelene barve je bilo le za odtenek več od rdeče. Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Razprav, v kateri so nekatere politične stranke (SD) prisotne prepričevale, da ni nobene katastrofe, če bo občina še nekaj časa brez proračuna, saj začasno financiranje ne pomeni tudi blokade občine, je konec.

Občina Piran ima občinski proračun, ki ga je župan Đenio Zadković resda podedoval od svojega predhodnika Petra Bossmana, kar pa je za nove župane povsem običajno. Nenazadnje je, denimo, tudi koprski župan Aleš Bržan občinskim svetnikom v sprejem predlagal proračun, ki ga je zastavil že njegov predhodnik Boris Popovič in šele za naslednjega bo lahko rekel, da je povsem “njegov”.

Koliko politične moči še ima župan?

Večja uganka je, kakšno politična moč ima v rokah Đenio Zadković. Če mu je še februarja “zvestobo” prisegalo vseh osem svetnikov Gibanja za občino Piran (GZOP), med katerimi sta tudi dva člana civilne iniciative, in če so uspeli pridobiti še glasove Slovenije za vedno, SDS in Levice, je danes slika koalicije povsem drugačna.

Đenio Zadković politične podpore, na katero bi se lahko kadarkoli oprl, nima več. Vse, kar bo dal v odločanje občinskim svetnikom, bo odvisno od dobre volje in presoje politikov iz logov vseh barv. Kako bodo poslej delovali člani stranke Gibanje za občino Piran, ni še jasno. Kot nam je povedal Kristijan Cerovac, se bo izvršni odbor stranke sestal 22. maja. Gotovo bo besedo ali dve namenil tudi prihodnjemu delovanju svetnikov GZOP, za katere se je zdelo, da bodo ves mandat trdna koalicijska opora županu Zadkoviću. Namesto tega je kar pet svetnikov županu obrnilo hrbet, možne so tudi menjave v stranki ali izstopi iz nje.

Umik Tomaža Gantarja iz lokalne politike

Medtem je nekaj sprememb doletelo tudi listo Naš kraj. Ne vodi je več Tomaž Gantar, temveč Robert Fakin, ki je skupaj s “svojimi” petimi svetniki podprl občinski proračun. “Proračun ne sme biti talec obračunavanj z županom,” pojasnjuje Robert Fakin svojo odločitev in sočasno poudarja, da o vstopu v kakršnokoli županovo koalicijo ne razmišljajo.

Spomnimo, da je Gantar listo oblikoval pred lanskimi lokalnimi volitvami, saj ga je podpora s terena prepričala, da lahko še enkrat postane piranski župan. Načrte mu je prekrižal prav Đenio Zadković, Gantar pa je postal največji poraženec lokalnih volitev. Takrat je napovedal, da se bo ob porazu umaknil iz lokalne politike. In to je tudi storil.

“Res sem se umaknil iz lokalne politike in niti kandidiral ne bi več za župana Pirana. Listo Naš kraj vodi Robert Fakin in na svetnike liste Naš kraj nimam nobenega vpliva več,” je za naš časnik pojasnil Tomaž Gantar, ki pa še zmeraj ostaja podpredsednik stranke Desus.

Pravi, da je kolegom res predlagal, naj ne podprejo proračuna. “Takšna odločitev bi bila resda bolj politična kot vsebinska, a prepričan sem, da bi župan moral imeti koalicijo, s katero bi uresničil svoj program. Prav bi bilo, da bi Zadković do konca izpeljal ta mandat. Med ljudmi je dobil veliko podporo, doslej pa se je morda tudi kaj naučil.”


Najbolj brano