Balon se seli v Makedonijo

Zunanjega bazena s sladko vodo na kopališču v Žusterni v hladnih mesecih ne bodo več prekrivali z zimskim pokrivalom. Balon so namreč prodali, kupec iz Makedonije pa ga bo odpeljal v prihodnjih dneh oziroma, ko bodo vremenske razmere dopuščale zahtevno sestavljanje, pri katerem mora sodelovati skoraj 30 ljudi.

Koprski javni zavod za šport je s prodajo balona v Žusterni iztržil 
8500 evrov.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprski javni zavod za šport je s prodajo balona v Žusterni iztržil 8500 evrov.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

ŽUSTERNA > Tradicionalno nameščanje balona je tako športnim in rekreativnim plavalcem kot vaterpolistom omogočalo treninge tudi v mrzlih mesecih. Potem ko so se slednji preselili v novozgrajen olimpijski bazen na Bonifiki in jim pozimi ne bo več treba vaditi v Žusterni, so se v Javnem zavodu za šport MO Koper odločili prodati bazensko pokrivalo.

Kupec ga morda odpelje že kmalu

Od prodaje 17 let starega balona, vpihovalnika na plin, krožnih vrat, oken, rezervnega agregata, žarometov in druge dodatne opreme so iztržili 8500 evrov, kolikor je bila tudi ponudbena cena, ki so jo postavili v zavodu za šport. Na povabilo k oddaji ponudbe se je odzval le en interesent iz Makedonije. Slišati je, da ga je balon mikal že nekaj časa, saj gre menda za agencijo, ki je vsako leto vodila plavalce na priprave v bazen v Žusterni.

8500

evrov je zavod za šport zaslužil s prodajo

17

let starega balona nad bazenom v Žusterni

“Stroške demontaže in transporta ter druge morebitne stroške plača kupec. Konec tedna naj bi ga prišel iskat s priklopnikom, vendar bo vse odvisno od vremena. Pri sestavljanju balona mu bomo pomagali, zato da se bo lahko njihov delavec naučil, kako ravnati s pokrivalom,” pojasnjuje v.d. direktorja javnega zavoda za šport Duško Madžarović. Novi makedonski lastnik namerava balon namestiti na enega tamkajšnjih odprtih bazenov.

30 ljudi je sodelovalo pri nameščanju

Balon so izdelali leta 2002. Pred šestimi leti so ga deloma obnovili, saj je takrat več kot deset let stara balonska kritina podlegla zobu časa in vremenskim razmeram (burja, slanost v zraku). Vsako leto so ga skladiščili v eni od hal v Luki Koper. Pri tradicionalnem nameščanju štiri tone težkega balona je sodelovalo najmanj 30 ljudi, poleg zaposlenih iz zavoda še gasilci, potapljači in prostovoljci.

Duško Madžarović

v.d. direktorja Zavoda za šport

“Konec tedna naj bi kupec prišel iskat balon s priklopnikom, vendar bo vse odvisno od vremena.”

Če bi se v zavodu odločili za njegovo uničenje, bi jih to zaradi izjemno velike površine najverjetneje stalo več, kot so zaslužili z njegovo prodajo. Po Madžarovićevem mnenju balon ni tako dotrajan, da ne bi bil uporaben. Nekateri ocenjujejo, da je njegova življenjska doba še vsaj štiri leta. Za novo pokrivalo pa je treba odšteti tudi 200.000 evrov.

V koprski občini so v preteklih letih za obratovanje bazena na kopališču v Žusterni namenjali kar 300.000 evrov na leto. Energetsko najbolj potraten je bil zlasti v zimskih mesecih, ko je bil prekrit z balonom. Takrat so morali ogrevati vodo v bazenu in vpihovati topel zrak, da se je ogrelo tudi ozračje pod pokrivalom. Še najnižji je bil strošek plina za vpihovanje, kar je naneslo za 2000 evrov na leto.


Najbolj brano