V vsakem okraju bi bilo približno 19.000 volilcev

Minister za javno upravo Rudi Medved je poslancem koalicije včeraj predstavil, kako bi veljalo spremeniti meje volilnih okrajev, da bi bili ti primerljivi po številu volilcev. Sprememba okrajev je ena od možnosti za izpolnitev odločbe ustavnega sodišča. Po mnenju nekaterih političnih strank bi bilo bolje ukiniti okraje in vpeljati relativni preferenčni glas.

Minister za javno upravo Rudi Medved Foto: Leo Caharija
Minister za javno upravo Rudi Medved Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Za spremembo meja volilnih okrajev bi morali poslanci spremeniti zakon o določitvi volilnih enot in volilnih okrajev, za kar bi potrebovali 46 glasov. Za ukinitev okrajev in uvedbo preferenčnega glasu pa bi morali spremeniti zakon o volitvah. Ta zakon lahko državni zbor spreminja z dvotretjinsko večino, torej z vsaj 60 glasovi poslancev.

Nov razrez bi pripravili čez dva meseca

Predlog za uvedbo relativnega preferenčnega glasu, kar bi v praksi pomenilo, da bi poslance v državni zbor volili podobno kot volimo evropske poslance, je bil nared že v začetku meseca. Včeraj pa je minister za javno upravo Rudi Medved poslancem koalicije predstavil še predlog za spremembo meja volilnih okrajev. Na ministrstvu so za začetek pripravili simulacijo na dveh volilnih enotah, zdaj pa si bodo vzeli dva meseca časa za novo določitev meje okrajev še v preostalih šestih enotah.

46

glasov poslancev bi potrebovali za spremembo meja volilnih okrajev,

60

glasov pa za uvedbo preferenčnega glasu

Da bi bilo 88 okrajev primerljivih med seboj, bi moralo v vsakem živeti približno 19.000 volilcev. “V tem primeru se samo sledi odločbi ustavnega sodišča, ki pravi, da je primerljivost okrajev ustavno sporna. Ničesar drugega ne bi spreminjali,” cilj nove razčlembe Slovenije povzema Medved. Za volilne namene bi bila država še vedno razdeljena na osem enot, vsaka enota pa na enajst okrajev.

Koalicijski poslanci so bili s predstavljeno simulacijo za dve enoti zadovoljni, je predstavitev povzel Medved in poudaril, da sta še vedno odprti obe možnosti, ali sprememba meja okrajev s 46 glasovi ali sprememba volilnega sistema s 60 glasovi.

Rudi Medved

minister za javno upravo

“Ministrstvo za javno upravo pripravlja rešitve, skozi razpravo strank in ustavnih pravnikov pa se bodo našle najprimernejše možnosti. Najboljša možnost bo tista, ki bo ustavno vzdržna in bo imela zadostno podporo.”

Politika je neenotna

Ministrstvo v tej zgodbi nastopa kot servis, ki pripravlja različne variante, katera bo pretehtala, pa je stvar politike. Sprememba meja volilnih okrajev naj bi bila bolj všeč “starim” strankam, ki imajo močne lokalne baze in že vedo, kateri okraji so zanje izvoljivi, medtem ko je novost s preferenčnim glasom veliko bolj nepredvidljiva.

Pogledi na to, kako uresničiti ustavno odločbo, niti v koaliciji niso enotni. Po besedah Franca Jurše (Desus) se v njihovi stranki ves čas zavzemajo za spremembo meja volilnih okrajev, ker želijo, da v državnem zboru sedijo “tudi poslanci iz manjših okolij.” Preferenčni glas bi po njihovem državo še bolj centraliziral in povzročil, da bi bili izvoljeni poslanci iz velikih urbanih okolij.

Matjaž Han (SD) napoveduje, da bo SD “tvorno” sodelovala pri obeh možnih rešitvah in ne bo tista, “ki bo imela figo v žepu”. Na vprašanje, katera rešitev je bližje njihovi stranki, Han odgovarja, da je treba po njegovem iti z lažje na težjo; najprej poskusiti s 46 glasovi spremeniti okraje, če ne uspe, pa s 60 glasovi volilni sistem. Poslance bo po njegovem pri teh odločitvah težko disciplinirati, saj so vsi “krvavi pod kožo”.

V LMŠ ostajajo naklonjeni uvedbi preferenčnega glasu. “V LMŠ se še vedno nagibamo v smer ukinitve okrajev in uvedbe relativnega preferenčnega glasu z nizkim pragom,” pravi Brane Golubovič. Enakega mnenja so tudi v SMC in SAB. “Sprememba okrajev nikakor ne pomeni, da bi imeli volilci več vpliva na to, kdo bo izvoljen poslanec,” pravi Maša Kociper (SAB). Za preferenčni glas so tudi v Levici, kjer včeraj sicer niso prisostvovali Medvedovi predstavitvi novih meja volilnih okrajev.

Minister napoveduje, da bo rešitve predstavil tudi opoziciji. Če ne prej, se bo ta z njimi seznanila na usklajevanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju, predvidoma v četrtek. Pahor je pogajalcem vseh političnih strank včeraj poslal predloge, ki jih je pripravilo ministrstvo, tako za spremembo okrajev kot za uvedbo preferenčnega glasu.


Najbolj brano