V letu dni se je veliko spremenilo

Košarkarsko državno prvenstvo vstopa v najbolj razburljivi del. Le še štiri ekipe so v igri za 28. naslov državnega prvaka, ki bo znan najkasneje konec meseca. Polfinalna dvoboja bosta danes začela Primorska in Krka, jutri pa še Olimpija in Helios Suns. Po napovedih je pričakovati ponovitev koprsko-ljubljanskega finala iz leta 1993, ki pa tokrat v vlogo favorita postavlja Primorsko.

Košarkarji Sixta Primorske so nared za “pohod” do lovorike tudi v 
državnem prvenstvu. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Košarkarji Sixta Primorske so nared za “pohod” do lovorike tudi v državnem prvenstvu. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Ob 18.45 bomo v koprski dvorani Bonifika priča ponovitvi lanskega polfinala državnega prvenstva (DP) med Primorsko in Krko, ekip, ki bosta prihodnjo sezono slovensko košarko zastopali med regionalno elito. V minuli sezoni je o napredovanju v finale odločala tretja tekma, v kateri so slavili Dolenjci, ki so z zmago v finalu lige Aba 2 koprskemu klubu zadali drugi udarec v sezoni. V letu dni se je v Kopru veliko spremenilo, v Novem mestu pa skoraj nič. Okrepljena koprska ekipa ima že zdaj za sabo sanjsko sezono s 55 zmagami na 62 tekmah, osvojila je vse tri lovorike, ki so ji bile na voljo.

Krka tudi v primežu poškodb

Krka se je v polfinale prebila po dveh napetih obračunih z Rogaško. Novomeščane v medsebojnih dvobojih s tigri strelsko vodi Jure Lalić, v zadnjem obdobju pa sta pri Krki najboljša posameznika Marko Jošilo in Dominik Mavra. Prav v začetku zadnje medsebojne tekme s Primorsko se je poškodoval prvi organizator igre Domen Bratož. Vsaj deloma ga je uspel nadomestiti hrvaški branilec Maura, ki se je farmacevtom pridružil sredi sezone in je bil v četrtfinalnem nizu najboljši posameznik svoje ekipe (16,5 točk, 8,5 podaj). Jošilo se je pozimi vrnil po poškodbi in v drugem delu DP prikazal največ med Dolenjci, toda njegov nastop v Kopru je vprašljiv. V povprečju desetim točkam je dodajal še po 5,9 skoka in 3,5 podaje na tekmo. “Naša igra je toplo-hladna, prikazali smo nekaj odličnih tekem, premagali dobre nasprotnike z vrha regionalne lige, na določenih tekmah pa smo bili tudi relativno slabi. Želim si, da v polfinalu prikažemo predstave, kot smo jih sposobni. V seriji s Sixtom Primorsko bomo poskusili popraviti napake v medsebojnih tekmah in se od njih nekaj naučiti. Veliko bo odvisno od dobre dnevne forme in naše telesne pripravljenosti,” pravi trener Simon Petrov.

55 zmag od 62 tekem ima za sabo ekipa Sixt Primorske.

Koprska ekipa zmagovita in zdrava

Proti Krki je koprsko moštvo v šestih letošnjih medsebojnih tekmah petkrat slavilo. Predvsem prepričljive so bile zadnje štiri zmage, na katerih so tekmece v povprečju premagali za dobrih 19 točk, edini poraz (64:66) so rumeni utrpeli na zadnji tekmi prvega dela državnega prvenstva. V polfinale so se uvrstili po dveh visokih zmagah nad Zlatorogom, pri čemer si je koprski strokovni štab lahko privoščil, da je minute igre razdelil med vse igralce in spočil nosilce igre. Tega si v ligi (morda z izjemo Olimpije) ne more privoščiti nihče drug.

Na medsebojnih obračunih s Krko je najboljši posameznik Primorske Marko Jagodić Kuridža, MVP lige Aba 2, eno izmed svojih najboljših sezon pa ima Marjan Čakarun, ki je bil tudi MVP, a v domačem prvenstvu. Primorska - tako kot že celo sezono in lani - resnih težav s poškodbami nima, kar pomeni, da trenerji za telesno pripravo opravljajo vrhunsko delo. “Vsi naši fantje so zdravi in dobro trenirajo. Želimo si izkoristiti priložnost in se prebiti v finale. Uvrstitev v boj za naslov državnega prvaka bi prinesla sanjsko sezono, ki se ne ponuja vsak dan. To skušam dopovedati tudi fantom,” pravi trener Jurica Golemac.


Najbolj brano