Piranski bitlesi bodo dobili svojo knjigo

Junija bo pri založbi Mediteranum izšla knjiga publicista in domoznanca Slobodana Simiča - Simeta z naslovom Piranski Bitlesi, v kateri avtor popisuje vznik rock glasbe v piranski občini od 50. let minulega stoletja naprej.

Prizma
Prizma 

PIRAN > “Piran je svojstven v glasbenem smislu,” pripoveduje avtor skoraj končane publikacije Piranski bitlesi (izraz opisuje vsakega, ki je nekdaj imel daljše lase in značilen slog oblačenja) Slobodan Simič - Sime, ki opisuje, da je tudi knjiga nastala na poseben način. Raziskovalec se je namreč ukvarjal s pisanjem druge publikacije, namenjene zgodovinskemu popisu stanja v Piranu med leti 1950 in 1980. A ugotovil je, da večina njegovih sogovornikov pravzaprav govori o glasbi, zabavi in plesu, zato se je odločil, da bo temu poglavju namenil samostojno izdajo. “Po navadi govorimo o glasbi kot o nečem imaginarnem, med mojimi intervjuji pa je bila to najpomembnejša tema,” pravi Simič.

Lani spomladi je tako potencialne pričevalce pozval, naj z njim delijo svoje spomine, fotografije tedanjih piranskih ansamblov, njihovih vaj, plesov v medicinskem internatu, Domu družbenih dejavnosti, disku Taverna, Gianniju, Fiesi ali kjerkoli drugje v občini, vključno z nepozabno Kitariado v prostorih današnjega Cafe Teatra, pri čemer se je osredotočil predvsem na rock. Odziv ni bil obsežen, zato se je Simič bolj posluževal običajnih raziskovalnih metod in v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani preučil nekaj sto revij iz tistega časa ter opravil 52 intervjujev.

Tako je nastal zapis o glasbenem obdobju, ki si ga z vidika današnjega časa težko predstavljamo. V knjigi bomo od poletja dalje namreč brali o 20 ključnih skupinah, ki so v izbranem obdobju delovale v piranski občini (na primer Tom & Jerry, The uštukane strune, Le cattene, Perpetum mobile, Spomin, Kondorji, Problem in Prizma), o piranski (glasbeni) klimi, plesih, “švercanju” opreme, poslušanju radia Luksemburg in s tem povezanih zanimivostih.

Med njimi najdemo tudi zgodbo o tem, da je bila ključna piranska rock institucija v tistem obdobju Srednja pomorska šola, saj so tamkajšnji dijaki v tretjem letniku hodili na obvezno prakso na ladjo. Ta pa je plula v Ameriko, od koder so pomorci poleg glasbe prinesli s sabo še opremo. In tako so nastajale skupine, ki so jih poimenovali kar Ansambel Srednje pomorske šole, le člani so se z leti menjavali. Ustanovitelj prve zasedbe je bil znani slovenski popevkar Lado Leskovar, pripoveduje Simič, ki dodaja, da so pomembno vlogo v zgodovini piranskega rocka odigrale tudi portoroške terase, kamor so muziko hodili poslušati od vsepovsod.


Najbolj brano