Boji se, da stanje ni najboljše

V ponedeljek bodo na skupščini MNZ Koper izvolili novega predsednika. Kandidata sta Borut Knafelc in Aleks Štolfa, obema smo v športnem uredništvu zastavili nekaj vprašanj. Prvi nanje odgovarja Aleks Štolfa.

Aleks Štolfa Foto: osebni arhiv
Aleks Štolfa Foto: osebni arhiv

SEŽANA > Aleks Štolfa , doma iz Sežane, je bil funkcionar Nogometne zveze Slovenije, sodeluje pri izvedbi tekem lige prvakov, evropske lige in članskih reprezentanc, med drugim je bil direktor na evropskih prvenstvih v Sloveniji: U-17 leta 2012 in lani v futsalu. H kandidaturi ga je spodbudilo tudi dejstvo, “da je v vseh letih obstoja MNZ (teh je že 60) predsednik vedno bil nekdo iz istrskega območja. Okoliščine, ki so se spremenile po lokalnih volitvah, so zagotovo pripomogle k odločitvi za kandidaturo.”

V kakšnem stanju je po vašem mnenju MNZ Koper?

“Bojim se, da stanje ni najboljše. Več bi težko povedal, saj v delo MNZ Koper trenutno nisem vpleten, neargumentirane kritike pa si ne bi rad privoščil. Iz razgovorov s predstavniki klubov sem razbral veliko nezadovoljstva glede MNZ Koper in dobil občutek vdanosti v usodo. Sklepam torej, da se klubi počutijo izločene. Če ne bomo resno in globoko posegli v delo MNZ Koper, ga posodobili in vzpostavili kredibilnost delovanja, nas v prihodnosti čaka žalostna slika nogometa. MNZ Koper letos praznuje 60 let obstoja, nisem pa zasledil niti ene same aktivnosti, ki bi obeležila obletnico.”

Aleks Štolfa

kandidat za predsednika MNZ Koper

“Ne želim nobene revolucije, ker mi izkušnje narekujejo, da se takšen pristop nikoli ne obrestuje. Predvsem se mora MNZ obrniti h klubom, ki imajo vso pravico do boljšega servisa.”

Česa se nameravate najprej lotiti kot predsednik MNZ?

“Najprej bo treba poskrbeti za sestavo organov MNZ Koper, saj kandidatov ni dovolj. Konkretne naloge zaradi nepoznavanja podrobnosti na MNZ ne upam napovedati, predvsem želim v relativno kratkem času izboljšati administrativno delo in delo na tekmovalnem področju. Na ti področji med klubi leti daleč največ očitkov. Ne želim nobene revolucije, ker mi izkušnje narekujejo, da se takšen pristop nikoli ne obrestuje. Predvsem se mora MNZ obrniti h klubom, ki imajo vso pravico do boljšega servisa. Komunikacija mora biti redna in izčrpna, treba je vzpostaviti prenos znanja, ki obstaja na NZS, saj je včasih prav moteče, da klubi nimajo osnovnih znanj.”

Kateri so osnovni poudarki vašega programa?

“Predanost, sodelovanje, preglednost, kredibilnost. Ko mi bo uspelo sestaviti ekipo, ki bo v celoti prevzela navedene vrednote, bomo lahko pričeli graditi boljšo, uspešnejšo MNZ. Vsi skupaj pa se moramo držati Uefinega gesla Nogomet najprej.”

Kaj boste naredili za rezultatski dvig. MNZ Koper je med drugim v tej sezoni brez članskega prvoligaša in tudi brez prvoligaša v mladinskem pogonu?

“Menim, da je rezultatski dvig odvisen predvsem od kakovostnega dela v klubih in ne toliko od dela na MNZ. Je pa naloga MNZ, da poskrbi za prenos znanj, pomaga pri usposabljanju kadra in se poslužuje vseh možnosti, ki jih izvaja NZS prek svojih programov. Omeniti moram tudi infrastrukturo, ki v mnogih okoljih precej omejuje razvoj nogometa.”

Kako povečati vpliv MNZ Koper znotraj NZS tudi pri večji finančni podpori klubom in z investicijami v infrastrukturo?

“Z mojo izvolitvijo!”


Najbolj brano