Častni občan bo Ernest Margon

Pivška občina bo ob današnjem občinskem prazniku naziv častni občan podelila Ernestu Margonu za njegov velik prispevek h kulturnemu, družbenemu, političnemu in športnemu življenju na Pivškem. Občinsko plaketo bosta prejela gasilec Darko Muhič in Športno društvo Pike, priznanje pa Kulturno društvo Juršče.

Ernest Margon Foto: Stana Zavadlav
Ernest Margon Foto: Stana Zavadlav

PIVKA > Ernest Margon je bil in je še vedno izjemno dejaven član lokalne skupnosti. Seznam njegovega delovanja, s katerim je komisija utemeljila naziv častni občan, je zelo obsežen. Margon je bil med prvimi podporniki ideje o samostojni občini Pivka in tudi prvi direktor občinske uprave, nato pa štiri mandate občinski svetnik. Je predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Pivka, v katerem deluje vse od ustanovitve. Prav tako v Športni zvezi Pivka. Bil je tudi predsednik atletskega in kegljaškega kluba Pivka, skrbel je za popularizacijo športa in aktivnega načina življenja. Od leta 2010 vodi Trško skupnost Pivka in je pobudnik tradicionalnega srečanja sosedov Šempetrcev. Je tudi ustanovitelj in prvi predsednik Društva za krajevno zgodovino Lipa Pivka, ki je za dosežke na kulturnem področju že prejelo občinsko plaketo. Bil je tudi soustanovitelj Turističnega društva Pivka, kot lokalni turistični vodnik pa skupine redno vodi zlasti po poteh pivških križev. Sodeloval je tudi v številnih projektih na področju zdravja, športa in sociale. Nekaj let je predsedoval Čebelarskemu društvu Pivka, bil je tudi pobudnik prvih stikov s pobrateno občino Durach.

Plaketo bo občina podelila dolgoletnemu vodji poklicnega jedra postojnskih gasilcev in poveljniku Gasilske zveze Postojna Darku Muhiču, ki je s svojim znanjem in zagnanostjo pomembno prispeval tudi k modernizaciji in boljši usposobljenosti gasilskih društev na Pivškem, aktivno pa je sodeloval tudi pri reševanju večjih požarov in nesreč na tem območju.

Ob 15-letnici delovanja in 25-letnici treniranja in nastopanja v disciplinah cheerleading in pom-pon ples bo plaketo prejelo tudi Športno društvo Pike, v katerem danes deluje 120 mladih v devetih skupinah. V tem času so pod vodstvom Mojce Korent nanizali številne vrhunske uspehe doma in v tujini, veselje do plesa pa je dekleta in fante povezalo v veliko družino.

Priznanje pa bo občina podelila Kulturnemu društvu Juršče, ki je prispevalo k obogatitvi kulturnega utripa občine, v vas Juršče pa prineslo svežino, povezalo mlado in starejšo generacijo ter obudilo tradicijo in zgodovino.


Najbolj brano