Branita evropsko krono

Svetovna jadralska elita razreda 470 je že zbrana v San Remu, kjer se danes začenja evropsko prvenstvo za moške, ženske in mešane posadke. Tina Mrak in Veronika Macarol bosta na Ligurskem morju v konkurenci 42 ženskih ekip branili naslov prvakinj. Ambicije drugega slovenskega para, Roka Verderberja in Mateja Planinšiča, so skromnejše, saj bo to njun prvi nastop v članski konkurenci.

 Veronika Macarol (levo) in Tina Mrak

 Foto: Tomaž Čopi
Veronika Macarol (levo) in Tina Mrak  Foto: Tomaž Čopi

SAN REMO > Na dolgem seznamu prijavljenih je 116 parov iz 29 držav, med katerimi ne manjka zvezdniških imen. V ženski floti sta to aktualni olimpijski prvakinji, Britanki Hannah Mills in Eilidh Mcintyre, pri moških je najbolj čislan dobitnik dveh olimpijskih odličij, Avstralec Mathew Belcher, kar največ spoštovanja med vsemi pa uživa 69-letni trener Victor Kovalenko, ki slovi po tem, da je s svojimi jadralci na osmih olimpijskih igrah osvojil deset medalj, od tega kar šest zlatih.

Toda kovač odličij, kot pravijo ukrajinskemu guruju, ni edini, ki ima recept za zmago. Formulo poznata tudi Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), ki sta evropsko lovoriko prvič osvojili leta 2015. Lani sta uspeh ponovili v bolgarskem Burgasu, v San Remu formo brusita že dober teden dni. “Testiranje in spoznavanje prizorišča v San Remu je bilo uspešno, počasi napredujeva. Na začetku nama je jutranji val z odprtega morja delal nekaj težav, predvsem pri vožnji v veter. S treningi sva to že precej izboljšali in popravili, zato so občutki na jadrnici že boljši,” je potek priprav ob ligurski obali opisala Tina Mrak.

Tam je včeraj potekal uradni trening, danes pa so predvidene že prve kvalifikacijske regate. “Priprave na evropsko prvenstvo so bile zelo pozitivne in kakovostne. Kot sva že mnogokrat poudarili, je treba začeti kar najbolje in odločno. Na startni listi je 42 posadk, tudi vse najboljše evropske, zato bo konkurenca zelo močna. Želiva odjadrati kar najbolje, in to dokazati že takoj s prvimi regatami,” je dodala Mrakova.


Najbolj brano