Konec španske serije

Presenečenje povratnih polfinalnih dvobojev nogometne lige prvakov smo doživeli že v torek, ko je Liverpool šokiral Barcelono. Nocoj pa bosta znana še finalista evropske lige, ki bi se prav tako lahko razpletla po angleškem okusu.

 Foto: STA
Foto: STA

Resda je bil Liverpool tudi lani v finalu lige prvakov (LP), a z izjemo zapriseženih privržencev rdečih v evropski nogometni družini bržkone ni bilo junaka, ki bi stavil proti Barceloni po zmagi Kataloncev 3:0 na prvi tekmi. Toliko bolj, ker so se gostitelji, ki so za povrh v ponedeljek bržkone izgubili upanje, da bi po 29 letih spet osvojili angleški naslov, lotili povratnega dvoboja brez dveh nepogrešljivih členov atomskega napadalnega trojčka.

Poškodovana Mohamed Salah in Roberto Firmino sta bila v torek na Anfieldu le v vlogi navijačev. Tako kot soigralcem na zelenici pa se bo zmaga s 4:0 za odmevni preobrat vtisnila v spomin Liverpoolovim privržencev, ki so imeli v evropski zgodovini že precej razlogov za slavje. Nenazadnje so s petimi lovorikami v elitnem klubskem tekmovanju najuspešnejši angleški klub. Tudi osvojitev zadnjega šampionskega naslova leta 2007 z Milanom je zaznamoval pravcati podvig.

5 zaporednih naslovov je v ligi prvakov pripadlo Špancem v zadnjih petih letih.

Lahko se sicer zgodi, da bosta 1. junija po madridskem finalu Liverpool in njegov trener Jürgen Klopp še drugič zapored ostala praznih rok, a torkov obračun s španskimi prvaki in pred polfinalom glavnimi favoriti za osvojitev evropskega vrha, bo vsekakor ostal v kolektivnem spominu rdečih. Barcelona? Športni navijači morda še bolj kot veličastne zmage, kot je bila tista (6:1) iz leta 2017 s Paris Saint-Germainom v osmini finala LP, pomnijo boleče poraze. Torkov z Liverpoolom sodi v sam vrh.

Ne le privrženci Barcelone, tudi nogometaši na čelu z Lionelom Messijem in trenerjem Ernestom Valverdejem, si niso znali razložiti, kaj se je zgodilo in na kakšen način so jim tekmeci zabili štiri gole. Mediji na Iberskem polotoku so se včeraj razpisali o polomu brez primere. Prekašal je tudi lanskega z Romo, v katerem je Barcelona na povratnem četrtfinalnem dvoboju v Rimu zapravila prednost 4:1 s prve tekme. Letos se je namreč vse zdelo pripravljeno za vrnitev Barcelone in Messija na evropski vrh po letu 2015. V preteklih treh sezonah je bilo elitno klubsko tekmovanje domena madridskega Reala in Cristiana Ronalda, ki sta lovoriko osvojila tudi leta 2014. Zdaj je že jasno, da se evropski naslov po petih letih seli iz španskih rok.

To bo prvi finale lige prvakov brez Cristiana Ronalda in Lionela Messija po letu 2013.

Tudi v evropski ligi (EL) španskemu polfinalistu ne kaže najbolje. Nocoj bo na povratni tekmi Valencia doma lovila zaostanek 1:3 proti Arsenalu, ki bi si lahko prek zmagoslavja v EL odprl vrata LP za prihodnjo sezono. V Bakuju bi utegnili 29. maja spremljati londonski obračun, še posebej, če bo Chelsea nocoj unovčil zadetek v gosteh in remi 1:1 proti Eintrachtu.

Uefa za ligo prvakov z izpadanjem?

Evropska nogometna zveza (Uefa) je zarisala načrt za uvedbo napredovanja in izpadanja v oziroma iz lige prvakov, kar bi favoriziralo večje klube, svoje vire navaja francoska tiskovna agencija Afp. Toda predsednik Uefe Aleksander Čeferin je umiril žogico: “ V tem trenutku smo zgolj pri idejah in mnenjih.”


Najbolj brano