Najprej bodo urejali igrišče za nogomet

Tudi v Vipolžah naj bi nastal športni park, vreden tega imena. To kaže idejna zasnova, ki so jo v obravnavo dobili občinski svetniki. Vendar do tja bo pot še dolga. Kajti že zgolj nogometno igrišče z umetno travo, ki naj bi ga začeli urejati letos, bo predano namenu predvidoma šele v začetku leta 2022.

Tako so si projektanti zamislil bodoči vipolški športni park.
Tako so si projektanti zamislil bodoči vipolški športni park. 

VIPOLŽE > Če je v občini Brda česa razmeroma malo, so to površine za rekreacijo. Pomanjkanje naj bi deloma ublažil bodoči športni park v Vipolžah, za katerega je svet občine na mizo pred kratkim dobil idejno zasnovo. Park je predviden ob cesti proti Dobrovem nasproti nogometnega središča, kjer je le pomožno igrišče. Nekoč naj bi tam bili dve takšni zelenici, ena s travo iz umetnih mas, zraven pa so snovalci parka predvideli kar nekaj objektov, ki so kje drugje že običajni, za Brda pa bodo popolna novost.

Za nogometaše, a tudi za rekreativce

“Park bo razdeljen na športni del, kjer bodo večinoma nogometna igrišča, in javni rekreacijski del,” so zapisali v podjetju Bartana, pripravljalcu omenjene idejne zasnove. Na drugem delu so predvideli vadbišče na prostem in igrala za najmlajše, kakor tudi tako imenovani kolopark oziroma poligon pump track za kolesa, rolke in rolerje na 1500 kvadratnih metrih, ki bo sestavljen iz zanke za odrasle in tiste za otroke.

Poleg tega naj bi v kompleksu uredili gostinski lokal v montažnem objektu s teraso z nadstreškom za prireditve, bajer, ki bi bil uporaben tudi kot naravno kopališče, nekaj drugih igrišč, denimo za odbojko na pesku, pa prostor za piknike. Celotno območje naj bi ozelenili in seveda po njem razpredli pešpoti, ob robu bi vodila kolesarska steza v sosednjo Italijo, na katero meji območje za športni park. Za dostopnost z vozili je načrtovano parkirišče s 153 mesti za avtomobile in s šestimi za avtodome.

Do trate v treh letih

Športni del območja bosta zasedli nogometni igrišči, od tega eno z umetno travo. A če je za ves načrtovani kompleks narejena šele idejna zasnova, je po besedah vodje občinskega oddelka za okolje in prostor Dejana Rusjana za nogometaše pripravljene veliko več dokumentacije. “Imamo projekte in še letos bi začeli izvedbo, delali pa bi tri leta,” je povedal.

Na približno pol milijona evrov ocenjeno naložbo, za katero bi občina prispevala okrog 160.000 evrov, dobrih 180 tisočakov Nogometni klub Brda, ostalo pa Fundacija za šport in Nogometna zveza Slovenije, nameravajo uresničiti do konca leta 2021. Letos bi bila na vrsti pripravljalna dela, prihodnje leto konstrukcija igrišča in v letu 2021 zasaditev trave.


Najbolj brano