Za ukinitev obveznega cepljenja še nismo zreli

Le visoka precepljenost družbe lahko prepreči, da bi se vrnile bolezni, ki smo jih že izkoreninili, poudarja zdravstvena stroka. Delež cepljenih otrok v Sloveniji je visok, vsem pomislekom nasprotnikov cepljenja navkljub. Vseeno pa naša družba še ni zrela, da bi ukinili obvezno cepljenje in se zanašali na to, da bodo starši otroke cepili brez prisile.

Zdravstvena stroka o cepljenju nima pomislekov: cepiva so rešila 
več življenj kot kateri koli drugi javnozdravstveni ukrep. Foto: STA
Zdravstvena stroka o cepljenju nima pomislekov: cepiva so rešila več življenj kot kateri koli drugi javnozdravstveni ukrep. Foto: STA

LJUBLJANA > Nasprotovanje cepljenju spada med prvih deset največjih groženj svetovnemu prebivalstvu, svari Svetovna zdravstvena organizacija.

Brez prisile (še) ne gre

Gorečih nasprotnikov cepljenja ni veliko, le zdi se tako, ker so v javnosti tako glasni. Veliko več je staršev, ki imajo pomisleke, so zaradi poplave informacij na spletu zmedeni, nato pa se po posvetu s pediatrom večinoma odločijo za cepljenje, opaža pediatrinja Andreja Borinc Beden. Starše k temu, da naj cepijo svoje otroke, spodbuja tudi z zgledom; njeni otroci so šli skozi vsa obvezna in več neobveznih cepljenj. “Cepiva moramo razumeti kot del naše celostne skrbi za zdravje,” je prepričana pediatrinja, ena od gostij včerajšnje okrogle mize, ki jo je pripravila Slovenska tiskovna agencija.

V Nemčiji bi necepljene otroke izključili iz vrtca

Obvezno cepljenje proti ošpicam za vstop v vrtec pravkar uvaja Nemčija. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje je pred nekaj dnevi predstavilo osnutek zakona, ki predvideva, da bi otroke, ki niso cepljeni proti ošpicam, izključili iz vrtca, starši necepljenih osnovnošolskih otrok pa bi morali plačati do 2500 evrov kazni.

V Sloveniji je obvezno cepljenje proti devetim nalezljivim boleznim, cepljenje proti HPV za deklice in proti pnevmokokom pa je za otroke brezplačno in priporočljivo. Medtem ko se za obvezna cepljenja otrok odloči velika večina staršev, se jih za izbirno cepljenje deklic proti HPV odloči le polovica, za cepljenje otrok proti pnevmokokom pa je 60 odstotkov.

Andreja Borinc Beden je prepričana, da bi do podobnega deleža prišli, tudi če bi dali staršem na voljo izbirnost pri cepljenjih, ki so zdaj obvezna. “Kultura cepljenja in ozaveščenost sta pri nas nizki,” ugotavlja pediatrinja. Čeprav je proti prisili, si zaradi takšnega odnosa do cepljenja ne moremo privoščiti, da bi prisilo opustili.

Precepljenost je visoka

Cepljenost otrok v Sloveniji proti devetim nalezljivim boleznim je relativno dobra, ugotavlja infektolog in pediater na kliniki za vročinska stanja in nalezljive bolezni UKC Ljubljana Marko Pokorn. Pri nas denimo ni virusa ošpic. V vseh primerih ošpic v zadnjih desetih letih se je bolnik okužil v tujini.

Gorečih nasprotnikov cepljenja ni mogoče prepričati z nobenim argumentom, opaža Pokorn: “To je kot vera. Vernika je težko spreobrniti.” Več je tistih, ki imajo pomisleke in s temi se aktivno ukvarjajo tudi študenti medicine tako na ljubljanski kot na mariborski fakulteti. Ana Keršič, ki vodi projekt mariborskih študentov Vakcinet, opozarja na številne negativne in napačne informacije na spletu. Zaradi tega v projektu Vakcinet ne izobražujejo le na terenu, po šolah in zdravstvenih ustanovah, ampak si prizadevajo za širjenje verodostojnih informacij tudi na spletu.

Ko ne gre za obvezna cepljenja, se mora v Sloveniji pogledati v ogledalo tudi zdravstveno osebje. Precepljenost proti gripi je bila lani v Sloveniji 4-odstotna, med zaposlenimi v zdravstvu pa 14-odstotna. Najpogosteje se cepijo zdravniki, ki delajo na oddelkih, kjer je veliko nalezljivih bolezni, najbolj poredko pa administrativno in podporno osebje. “Zdravstveni delavci bi morali biti zgled,” je do teh podatkov kritična Nadja Šinkovec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kaj pa cena cepiv?

Ko gre za neobvezna cepljenja, ni nezanemarljiv razlog, zakaj se ljudje ne cepijo, tudi cena cepiv. Za vsakega od treh odmerkov cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu je treba odšteti 35 evrov, nato pa cepljenje še ponavljati. Cepljenje proti virusu HPV za dečke in starejša dekleta, ki še niso imela možnosti brezplačnega cepljenja v 6. razredu, stane 70 evrov na odmerek. Potrebna sta dva odmerka.

NIJZ pripravlja spremembe prav za ti dve cepljenji. Jeseni naj bi začeli izvajati program brezplačnega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu za osebe, stare 49 let, in otroke, stare tri leta. Podatki kažejo, da se breme te nevarne bolezni zelo poveča po 50. letu starosti, pojasnjuje Nadja Šinkovec. Pripravljajo se tudi na uvedbo brezplačnega cepljenja proti HPV za dečke.


Najbolj brano