Pripravite se na potovanje

Ljudje radi potujemo, a ni vseeno, kako se na potovanje pripravimo. Zatakne se lahko in nam pokvari potovanje že, če v pripravah ne upoštevamo razmer na izbrani destinaciji, kjer so običaji, navade in raven bivanja drugačni od teh, ki smo jih vajeni doma.

Na vsakem potovanju, doma ali v tujini, lahko doživimo različna presenečenja, še zlasti, kadar so razmere bistveno drugačne in jih nismo navajeni.

Kadar potovanje in bivanje zaupamo potovalni agenciji, ki nudi primerne razmere za bivanje, je običajno težav manj. Je pa pomembno, da že pred tem zberemo čim več podatkov o agenciji in cilju potovanja. Če menimo, da je lahko karkoli zdravstveno vprašljivo, se lahko posvetujemo pri pristojnih zavodih o potrebnih ukrepih. To storimo pravočasno.

Pomembno je, da stvarno ocenimo tudi lastno fizično kondicijo in težavnost potovanja. Ni treba vselej o tem spraševati osebnega zdravnika, je pa to nujno, kadar smo v dvomih. Zelo pomembno je, da si priskrbimo nujen pribor za prvo pomoč, ki naj bo v torbici in vedno pri roki. Čeprav je običajno v hotelih in drugje dobro organizirana zdravniška pomoč, je najbolje, če manjše nevšečnosti urejamo sami, denimo majhne odrgnine, žulje, ureznine na plaži ...

Nujno moramo imeti pri sebi vsa zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik in jih moramo redno uživati. Ni odveč imeti s seboj tudi zdravila zoper prebavne težave, bolečine, povišano telesno temperaturo. Poznati je treba lokalne navade ljudi in način oskrbe s pitno vodo. Dobro se pozanimajte, kako je hrana pripravljena, kako je termično obdelana, oprana ... Ne zanašajte se na šilce žganja za razkužitev pred jedjo. Upoštevajte opozorila vodičev in drugih obiskovalcev o tem, ali so omeli kakšne zdravstvene težave. Ne tolažite se, da ste sami bolj odporni in bi zato lahko vse jedli in pili, saj vas lahko v najboljšem primeru slabe higienske razmere priklenejo na posteljo.

S seboj vzemite tudi sončna očala, pokrivalo, primerna oblačila, zaščitne kreme, zaščitna sredstva proti komarjem, muham, sredstva za blažitev pikov insektov in še kakšne druge pripravke, odvisne od kraja potovanja. Še posebej pomembna so zaščitna sredstva zoper klope, če boste hodili po gozdovih, na pohode in boste taborili. Če se odpravljate na območja, kjer živi pajek črna vdova in drugi strupeni pajki, bodite zelo previdni. Zjutraj dobro preglejte vsa oblačila, ki jih boste oblekli in obvezno tudi obuvala, ki jih boste obuli.

Nujna je tudi previdnost na območjih, kjer živijo kače, ne glede na vrsto. Zelo priporočljivo je imeti s seboj serum proti kačjemu piku - a kdo od sopotnikov ga mora znati tudi aplicirati. Proti pikom insektov in ožigalkarjev ter sončnim opeklinam bodo zadoščale že antihistaminska krema ali tablete.

Doza pršila z insekticidom odžene nepovabljene mravlje in druge insekte. Ali pa s tem seznanite receptorja oziroma upravljalca objekta, kjer prebivate.

Na potovanju z vlakom, letalom, ladjo ali avtomobilom nekatere pesti slabost oziroma morska bolezen. Težave nastanejo zaradi premetavanja, tresljajev in nenadnih premikov prevoznega sredstva. Zato si priskrbite tablete proti slabosti na potovanju.

Že nekaj tednov pred potovanjem okrepite fizično kondicijo. Tik pred odhodom pa ne jejte hrane. V prevoznem sredstvu je priporočljivo sedeti na sedežu, ki je najmanj izpostavljen nihanju in drugim tresljajem. V avtomobilu je najboljši sedež voznika, sledi tisti ob njem. V letalu so ugodni sedeži ob krilih in tisti ob notranjem hodniku. Na ladji so bolj primerne kabine v sredini in bliže težišča, tiste na ravni morske gladine. Izogibajte se tistih nad strojnico.

Veliko slabe volje in stresa vam bo prihranjenega, če boste že nekaj ur pred odhodom preverili, ali zares imate s seboj vse osebne in potovalne dokumente, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju za potovanje za tujino in potrjeno, veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja.


Najbolj brano