Pomaga že pravočasna informacija

V ajdovski enoti Centra za socialno delo Severna Primorska izvajajo različne socialne programe, s katerimi poskušajo odgovoriti na konkretne potrebe v okolju, lajšati različne stiske ali v zelo težki situaciji vsaj preprečiti njihovo poglabljanje.

Ajdovska enota CSD Severna Primorska  sodeluje tudi v projektu 
Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.   Foto: Alenka Tratnik
Ajdovska enota CSD Severna Primorska sodeluje tudi v projektu Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ajdovska enota Centra za socialno delo Severna Primorska se je lani pridružila projektu Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA), ki poteka pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, namenjen pa je odkrivanju in podpori pri opuščanju tveganega in škodljivega pitja med odraslimi prebivalci. Posameznikom in družinam iz ranljivih skupin sta namenjena še dva programa; prvi je regijski Neverjetna leta - trening starševstva, ki v Sloveniji poteka tretje leto, na Primorskem pa so ga kot pilotni projekt v letu 2015 kot prvi začeli izvajati prav v Ajdovščini.

Praktično učenje veščin

Kot je pojasnila pomočnica direktorice CSD Severna Primorska Bogomira Ipavec, gre za učinkovit brezplačen program, ki je zasnovan v obliki praktičnih izkustvenih delavnic oziroma treningov: “Veščine, ki jih pridobijo starši, dokazano zmanjšujejo vedenjske težave otrok, spodbujajo njihovo šolsko uspešnost in dolgoročno ugodno vplivajo na njihovo duševno zdravje, ne glede na socialno in kulturno okolje.”

Vanj se vključujejo starši otrok, starih od tri do osem let. “Cilj obravnave je trdna in trajna sprememba vedenja s spodbujanjem pozitivnega vedenja pri otroku. Na srečanjih obravnavajo teme, kot so na otroka usmerjena igra, socialne in čustvene veščine, učinkovita pohvala, nagrajevanje, učinkovito postavljanje mej, hišna pravila, pomiritev otroka in starša, veščine pri urejanju neželenih vedenj,” je povedala.

Pomoč na terenu

Ustvarjanju pogojev za dostojnejše življenje posameznikov in njihovih družin je namenjen program Socialno vključevanje posebej ranljivih skupin, ki ga center že nekaj let izvaja v ajdovski in vipavski občini. Tudi letos je v načrtu. “Gre za konkretno terensko delo tam, kjer je potrebna naša pomoč. Aktivnosti so povezane s potrebami uporabnikov. Pri starejših gre za aktivno druženje, pomoč pri vzpostavitvi stikov z različnimi službami, socialno mrežo, usmerjanje in podporo pri opravljanju dnevnih in drugih opravil, motiviranje k ustreznejšim oblikam vedenja. Pri družinah so v ospredju pomoč staršem pri razvijanju ustreznejših vzgojnih veščin, opora staršem pri pomoči otrokom glede šolskih in drugih obveznosti, navajanje na gospodinjska opravila, sodelovanje s šolo, učna pomoč,” je še povedala.

Kot je še izpostavila, je za ranljive skupine ljudi pogosto velik problem materialna stiska. “Ena od pomembnih dejavnosti centra so materialne pomoči, vsako leto sodelujemo tudi pri akcijah organizacij, društev in posameznikov, ki poskušajo s konkretnimi obdarovanji omiliti materialno stisko družin,” je še pojasnila Ipavčeva.


Najbolj brano