Marko Jagodić Kuridža: “Ekipa je lačna uspehov”

Košarkarji Sixta Primorske v letošnji sezoni blestijo, še pred njenim koncem imajo v žepu tri lovorike. April je bil za tigre še posebej uspešen, saj so si z zmago v finalni seriji lige Aba 2 proti MZT Skopju priigrali vstop v regionalno elito. Najkoristnejši igralec končnice je bil Marko Jagodić Kuridža, ki je zato tudi naš logični izbor za športnika meseca aprila.

Marko Jagodić Kuridža Foto: Zdravko Primožič/FPA
Marko Jagodić Kuridža Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > 205 centimetrov visoki krilni center, ki ima tako hrvaški kot srbski potni list, je letos eden ključnih košarkarjev koprske ekipe. 31-letni Marko Jagodić Kuridža je v končnici sezone na drugi ravni regionalnega košarkarskega tekmovanja postal najkoristnejši igralec. Povprečno je 13,8 točkam dodajal tudi 11,4 skoka.

Sezona je torej popolna. Kakšno je vzdušje v ekipi?

“Ko zmaguješ, je vzdušje v ekipi vedno odlično. Doslej je vse teklo tako, kot smo si zastavili. Vsi razmišljamo le o tem, kako z zmago v prvenstvu priti še do četrte lovorike v sezoni.”

Marko Jagodić Kuridža

košarkar Sixta Primorske

“Dober si toliko, kolikor si dober v tem trenutku. Ko izgubljaš, se dobri rezultati iz preteklosti hitro pozabijo.”

Kakšen je zmagoviti recept Sixta Primorske?

“V prvi vrsti odlična organizacija kluba. Ekipa je odlična, praktično vse je podrejeno uspehom. Temu se podrejamo igralci, trenerji in tudi vodilni v klubu. Vsi okoli nas so se vso sezono trudili, da igralci razmišljamo le o košarki. To smo na parketu tudi upravičili.”

V Koper ste prišli osvajat naslove. Koliko pritiska je bilo pred začetkom sezone?

“Pritisk je vselej prisoten. Že v prejšnjih letih sem igral v takih klubih, kjer so pričakovali, da se osvajajo lovorike, zato sem tega vajen. Zagotovo je za košarkarja bolje, če igra pod določenim pritiskom, saj ga to motivira za doseganje boljših rezultatov.”

Bil je že prvak lige Aba

Krilni center Marko Jagodić Kuridža je bil rojen v Zadru, leta 1995 se je z družino preselil v Požego. Košarkarska pot ga je med drugim zanesla tudi v zagrebško Cibono, kjer je sodeloval z Jurico Golemcem, ki je bil tam pomočnik trenerja, in tudi z njim osvojil naslov prve lige Aba. Igral je tudi za češki Nymburk in belgijski Oostende, s katerim je dvakrat osvojil belgijsko prvenstvo ter nastopal v Fibini ligi prvakov.

Kateri trenutek je bil za vas najlepši?

“Če se vrnem na začetek sezone, nam je zmaga v superpokalu dala vetra v naša jadra. Dokazali smo, da bomo v slovenskem prvenstvu Krki in Olimpiji prava konkurenca. Slovenski pokal smo 'morali' osvojiti, saj smo zaključni turnir igrali v Kopru. Z naslovom v ligi Aba 2 so nam apetiti zrasli do te mere, da si sedaj želimo tudi državnega naslova. Redko se zgodi, da ekipa v sezoni osvoji prav vse možne lovorike. Sicer pa bi težko izpostavil le en trenutek. Morda ima prav naslov v regionalnem tekmovanju dodaten čar, saj bomo zaradi tega v naslednji sezoni igrali med regionalno elito.”

Z igranjem v regionalnem tekmovanju najvišje ravni imate kar veliko izkušenj. Ne nazadnje ste s Cibono leta 2014 postali prvaki. Koliko te vaše izkušnje pomenijo za ekipo?

“Ne vem, kako bo ekipa sestavljena v prihodnji sezoni, a morda pride še kdo, ki je že igral v ligi Aba. Izkušnje so pomembne, zagotovo pa ne odločilne. Delati moramo tako, kot smo letos in potem nas ne bi smelo skrbeti. O tem je zdaj še prezgodaj razmišljati. Popolnoma smo osredotočeni na končnico v državnem prvenstvu.”

Resda so lovorike plod dela vse ekipe, a nekateri izstopate tudi posamično. Vi ste bili letos najkoristnejši igralec v končnici lige Aba 2. Ste ponosni?

“Zagotovo moram biti zadovoljen. Veliko igram, tudi trener mi zelo zaupa. Morda sem v tem tekmovanju res nekoliko izstopal. Kljub temu je v ekipi veliko pomembnih igralcev, tudi tistih, ki so za ekipo pomembnejši od mene. Žan Mark Šiško je brez dvoma naš ključni igralec.”

Koliko motiva je še ostalo za končnico v državnem prvenstvu?

“Želimo si naslov prvaka, tako kot vse ostale doslej. Pomembno je, da smo motivirani, da ni prišlo do zasičenosti ali utrujenosti. Ekipa je lačna uspehov. Naslova ne moremo obljubiti, a obljubimo lahko, da bomo dali vse od sebe. Kakovost imamo, nikogar se ne bojimo.”

Primorski ste se pridružili pred letošnjo sezono, kjer so vas vsi lepo sprejeli. Koliko izzivov še vidite v Kopru?

“Pogodbo imam še za naslednjo sezono, tako da zagotovo ostajam. Po koncu sezone bomo vsi odšli na počitnice, potem pa se bomo spet vrnili motivirani za prihajajočo. Šport je tak, da od preteklosti ne moreš živeti. Dober si toliko, kolikor si dober v tem trenutku. Ko izgubljaš, se dobri rezultati iz preteklosti hitro pozabijo. Sam bom v košarki videl izzive, vse dokler jo bom igral.”

V Kopru ste že skoraj leto dni. Kako vam je všeč?

“Popolno je. Tu živim z družino, s soprogo imava enega otroka, drugega pričakujeva. Mesto je idealno, klima je odlična. Ker so nas domačini hitro sprejeli, se v Kopru sploh ne počutimo kot tujci.”


Najbolj brano