Angleži vendarle bliže “brexitu”

Lahko nogometaši Liverpoola in Tottenhama uprizorijo zasuk na povratnih polfinalnih dvobojih lige prvakov in tako poskrbijo za angleški finale 1. junija v Madridu? Težko, a privrženci Barcelone in Ajaxa vendarle ne morejo biti povsem brezskrbni.

 Foto: STA
Foto: STA

Pri Liverpoolu seveda ne bodo metali puške v koruzo, tako kot je niso v angleškem prvenstvu, pa čeprav velika večina kazalcev pred drevišnjim obračunom govori v prid Barcelone. Izid s prve tekme je bil do rdečih neprizanesljiv. Še bolj je v kontekstu povratnega dvoboja. Le ena čarovnija Lionela Messija ali bliskovit protinapad v režiji Luisa Suareza bi na Anfieldu dokončno razblinila vse upe čete Jürgna Kloppa. Gostujoči zadetki v evropskih tekmovanjih (za zdaj) še vedno štejejo dvojno. To pomeni, da bi že ena žoga v mreži Alissona pomenila, da mora Liverpool zabiti pet golov za napredovanje.

Na Nou Campu jim ni uspelo zadeti niti enkrat, čeprav so se priložnosti ponujale. Najlepšo je imel Mohamed Salah, ki pa jo je skupil na zadnji prvenstveni tekmi z Newcastlom. Brez prispevka vsestranskega Egipčana, ki se je na seznamu poškodovanih pridružil Robertu Firminu, so možnosti Liverpoola praktično nične. Koliko pomeni Salah v igri rdečih, se je dobro videlo na lanskem finalnem obračunu proti madridskemu Realu, ko ga je iz igre izločil Sergio Ramos. Privrženci Liverpoola ohranjajo v precej lepšem spominu sklepno dejanje elitnega klubskega tekmovanja iz leta 2005. Liverpool je proti Milanu tedaj nadomestil zaostanek 0:3 v pičlih 15 minutah drugega polčasa in nato za čudež v Istanbulu slavil po enajstmetrovkah.

Liga prvakov

polfinale, povratni tekmi, danes - Liverpool : Barcelona (prva tekma 0:3); jutri - Ajax : Tottenham (1:0).

Scenarij se zdi tokrat malo verjeten, tudi zato ker je letošnja Barcelona precej bolj pragmatična kot v pretekli sezoni. Tedaj se je pustila presenetiti Romi na povratni četrtfinalni tekmi lige prvakov in se po porazu v večnem mestu z 0:3 poslovila od sanj o lovoriki. V letošnjih petih izločilnih dvobojih je prejela vsega en gol. V Vigu je na zadnjem prvenstvenem obračunu sicer klonila z 0:2, a to je ob španskem naslovu v žepu zanemarljivo. Tudi poškodba Ousmaneja Dembeleja, ki se na zadnjih tekmah itak ni proslavil, naj ne bi imela usodnih posledic.

Tako kot ni bil usoden poraz Tottenhama v končnici tekme z Bournemouthom v angleškem prvenstvu. Zaradi občutno boljše gol razlike si je krog pred koncem praktično zagotovil četrto mesto in s tem vstopnico za ligo prvakov v prihodnji sezoni. Seveda pa si londonski privrženci želijo še letos dodati novo poglavje v elitnem klubskem tekmovanju. Z vrnitvijo po odsluženi kazni Hyeung Min Sona so dobili (hitrega) aduta, ki bi lahko s svojo neposrednostjo povzročil nekaj preglavic obrambi Ajaxa.

Klub iz Amsterdama je pretekli vikend dvignil domačo pokalno lovoriko in je po nizu odmevnih evropskih skalpov vsekakor v naletu. Res pa je, da bi že en zadetek Tottenham vrnil v igro. Bayern je denimo na Nizozemskem zabil tri gole v skupinskem delu, Real dva, Juventus pa en zadetek v gosteh. Vsi našteti pa so že sklenili evropsko sezono. Tudi zato, ker je v letošnji ligi prvakov Ajax na vseh dvobojih zatresel mrežo tekmecev.


Najbolj brano