Staro, ki bogati nove čase

Danes opoldne bodo v veliki dvorani Narodne galerije v Ljubljani podelili Steletovo nagrado za življenjsko delo. Najvišje slovensko priznanje za dosežke s področja konservatorstva in restavratorstva bo prejel Danilo Breščak, med dobitniki priznanj pa so tudi Primorci - Eda Belingar iz Nove Gorice in podpisani pod prenovo hotela Memento v Piranu.

Konservatorska svetnica Eda Belingar iz Nove Gorice bo Steletovo priznanje prejela za raziskovanje, 
promocijo in prenašanje znanja o različnih suhozidnih gradnjah na Krasu.  Foto: Darja Kranjc
Konservatorska svetnica Eda Belingar iz Nove Gorice bo Steletovo priznanje prejela za raziskovanje, promocijo in prenašanje znanja o različnih suhozidnih gradnjah na Krasu.  Foto: Darja Kranjc

LJUBLJANA > Nagrada, ki jo od leta 1990 podeljuje Slovensko konservatorsko društvo in ki je poimenovana po nestorju na področju varstva kulturne dediščine Francetu Steletu (1886-1972), je najvišja državna nagrada za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva.

Pri na Dolenjskem

Letošnjo bo prejel konservatorski svetovalec Danilo Breščak, leta 1947 rojen v Novem mestu, prvi konservator arheolog Dolenjske in Bele krajine. “V svoji dolgoletni konservatorski službi je dodal pomemben delež razvoju, raziskavam, ohranjanju, prepoznavnosti in s tem nadgradnji slovenske konservatorske stroke. Svoje pomembno življenjsko delo je kot vodja obogatil s prepoznavno preudarnostjo in osebno vztrajnostjo. Veliko je dosegel pri uveljavljanju ugleda poslanstva konservatorjev in drugih varuhov dediščine,” so poudarili v utemeljitvi nagrade.

Od Krasa do Pirana

Poleg nagrade bodo podelili še tri Steletova priznanja, od tega kar dve za konservatorske uspehe na Primorskem. Konservatorska svetnica Eda Belingar z novogoriške enote zavoda za varstvo kulturne dediščine ga bo prejela za uspešno promocijo in ohranjanje znanja suhozidne gradnje v Sloveniji. Na terenu “sledi etnološkim védenjem in objekte povezuje z življenjem ljudi”, znanje in povezave je širila z združenjem Živa krajina Krasa, se izkazala z delom pri Priročniku kraške suhozidne gradnje, sodelovala pri mednarodnih projektih, zlasti na Tržaškem, naštevajo v utemeljitvi in poudarjajo njeno pomembno vlogo pri nominaciji suhozidne gradnje za vpis v Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva, ki je povezala osem držav.

Priznanje bodo prejeli tudi Klavdija Brkovič, Anže Šoba in Jaka Šoba iz podjetja Entertainment za prenovo srednjeveških hiš v prenočišče Memento v najožjem jedru historičnega Pirana. “S pomočjo arhitekta in konservatorjev so oživili več stavb v ožjem jedru urbanega kulturnega spomenika. Ustvarili so nove, povezane ambiente za prijetno življenje v sredozemskem mestu in nadgradili spomin na nekdanji fotografski atelje,” ugotavljajo v utemeljitvi.

Steletovo priznanje bo prejel še konservatorski svetovalec Dean Damjanović za uspešno celovito ohranitev starega pokopališča na Ptuju.  


Najbolj brano