“Vsak človek je poklican delati dobro”

“Jožica Ličen je eno veliko odprto srce, ki daje in ničesar ne pričakuje v zameno,” so v pristojni komisiji pospremili odločitev, da Ličnovi ob prazniku Občine Ajdovščina za predanost človekoljubnemu in prostovoljnemu delu podelijo naziv častne občanke. Najvišje, petomajsko priznanje, bo prejela zborovodkinja in dirigentka Martina Batič, podelili bodo še pet zlatih znakov Občine Ajdovščina.

 Martina Batič
Martina Batič 

AJDOVŠČINA > “Nikoli v življenju nisem delala za nagrade in priznanja, če pa je to že prišlo, sem vedno bila prepričana, da je namenjeno Karitas, kjer nas deluje veliko prostovoljcev in kjer je vsak člen v verigi dobrodelnosti. In prav zaradi tega mi je pri srcu prijetno. Humanitarno delo mora biti prostovoljno, ker le tako ljudje, ki pomoč rabijo ali se vključujejo, čutijo, da je to pristno,” je ob novici, da bo ob letošnjem prazniku Občine Ajdovščina prejela naziv častne občanke, skromno priznala dolgoletna voditeljica Karitas vipavske dekanije, voditeljica odbora za materialno pomoč, namestnica ravnatelja in od lani ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen.

Dobrodelnost ni daj - dam

Njena karitativna pot se je začela oktobra 1990, o dobrodelnosti pa pravi: “Dobrodelnost ni 'daj - dam', pač pa civilizacija ljubezni, kjer je prav vsak človek poklican delati dobro.” Dober zgled tega je tudi projekt Umetniki za karitas, ki je s svojo odmevnostjo v dobrih dvajsetih letih prerasel vsa pričakovanja.

Pipistrelu jubilejno priznanje

Pred slavnostno sejo bodo ob 17.30 ob sprehajalni poti ob grajskem obzidju v Ajdovščini odprli razstavo Pipistrelovih fotografij, ki spremlja 30-letnico podjetja. Zbrane bosta pozdravila ustanovitelj ter direktor skupine Pipistrel Ivo Boscarol in župan Tadej Beočanin, ki bo podjetju podelil jubilejno priznanje.

Pri svojem delu v Karitas se je srečala s številni izzivi, s potresom v Posočju, stiskami mater in otrok, z gospodarsko krizo in brezposelnostjo, z begunsko krizo. Kot je ocenila, se danes materialne stiske manjšajo, ostajajo pa stiske ljudi, ki jih življenje preizkuša na različne načine. Ob tem je dodala, da je socialni aparat v Sloveniji zelo razvejan, vendar je razmerje med administracijo in konkretnim delom z ljudmi v stiski doseglo že nerazumen razkorak. “Dostojanstvo človeka ni socialna pomoč, temveč pošteno delo in pošteno plačilo,” je prepričana Ličnova, ki hkrati izpostavlja, da človek v stiski potrebuje sočloveka, pa tudi zaupanje v sistem, ki je državljanom v pomoč in podporo.”

Petomajsko priznanje Martini Batič

Na jutrišnji slovesni seji, ki se bo z nagovorom župana Tadeja Beočanina pričela ob 18. uri v Dvorani prve slovenske vlade, bo občinska komisija najvišje, petomajsko priznanje, podelila doma in v mednarodnem prostoru uveljavljeni dirigentki in zborovodkinji Martini Batič.Letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada na koncertnih odrih sodeluje s priznanimi evropskimi zbori, lani jeseni pa je prevzela vodenje mešanega zbora francoskega radia.

Priznanja zlati znak Občine Ajdovščina bodo za svoje delo in dosežke prejeli radioamater Jožef Batič, še edini ustanovni član Radiokluba Ajdovščina, ki je uradno začel delovati 5. maja 1959, vsestranski glasbeni ustvarjalec, tolkalec, bobnar, vokalist, avtor besedil, glasbe in aranžmajev Sergej Randjelovič, Planinsko društvo Ajdovščina, Športno društvo Tekači Vipavske doline in Dnevni center Šent Ajdovščina.

Kulturni program bo oblikoval Komorni zbor Plejade pod vodstvom dirigenta Patrika Quaggiata.


Najbolj brano