Obed s predsedniškim razgledom

S terase restavracije Kamin na Belvederju je skoraj zagotovo najlepši razgled na slovensko morje, morda eden lepših na Jadranu sploh. Tamkajšnja restavracija je imela različna obdobja, zadnji leti pa je mlada ekipa pripomogla, da je v toplejših dneh terasa polna, konec tedna je brez rezervacije nemogoče dobiti mizo.

Zgodba o hotelu Belvedere je skorajda filmska. 60 let je, kar se je na Belvederju ustavila državniška kolona, v kateri se je predsednik nekdanje Jugoslavije Josip Broz Tito s soprogo Jovanko peljal z Brda pri Kranju v Fažano in nato na Brione. Sodelavcem je namignil, da bi bilo treba na kraju s tako lepim razgledom zgraditi hotel. Tedanji vodilni arhitekt Edo Mihevc je pripravil načrte in leta 1962 so odprli hotel s teraso s čudovitim razgledom na Izolo in Tržaški zaliv. Na otvoritvi sta bila tudi Tito in Jovanka. Kasneje sta se še večkrat ustavila na kavi, ki sta jo pila za mizo na izpostavljenem delu terase.

V svojem veku je imel hotel Belvedere svetlejša in temnejša obdobja. Tam je bilo tudi zbirališče mladih, kakšni dve desetletji nazaj pa priljubljena restavracija. Pred dvema letoma so zaključili gradnjo novega hotelskega dela, pravzaprav novega butičnega hotela, obenem pa so temeljito prenovili teraso in oblikovali novo ekipo, da bo restavracija na Belvederju spet postala cilj dobrojedcev. Pod mentorstvom direktorja družbe Belvedere Branka Seljaka, ki tamkajšnjo restavracijo pozna še iz vajeniških let, sta moči in znanje združila Sašo Ambrož, ki je glavni med gosti, in kuharski mojster Jernej Podpečan. Že prej sta bila sodelavca v Piranu. Izziv je bil jasen: osvežiti ponudbo sredozemskih jedi, skuhanih iz sestavin iz okolja, in jih predstaviti na sodoben način. Restavracija naj dela, tako kot hotel, vse leto. Pozimi tli tudi v kaminu, gostje so v večini domačini, poleti je veliko turistov. Vse več gostov se vrača, kar daje mladi ekipi novega elana.

Jedilni list je zelo sredozemski, ne predolg in uravnotežen. V ospredju so ribe in morski sadeži, a seveda pripravijo tudi kaj mesnega. Stavijo na dnevni ulov in domače ribiče. Vinska karta je zajetnejša, na njej je približno 130 vin. Težišče je v Istri, ponujajo pa tudi vina iz drugih primorskih in slovenskih vinorodnih okolišev, za lovce na trofeje se najde kak mednarodni težkokategornik.

V minulih mesecih so pripravili nekaj večerov z vinarji, vsi so bili razprodani, tako bo najverjetneje tudi 17. maja, ko na Belvedere prihaja karizmatični Aleš Kristančič (Movia). Potem pride poletje in sezona, ozirajo pa se že v jesen.

Za okuse z Belvederja bo nekaj tednov na teh straneh skrbel Jernej Podpečan, ki je pripravil štiri recepte za bralce Primorskih novic.


Najbolj brano