Koprčanka na svetovnem izboru za miss turizma

Življenje velikokrat ubere svojo pot. Čeprav si morda v otroštvu nečesa ne upamo niti zamisliti, na koncu prav to postane del nas. Ariana Hodžić je 22-letna študentka iz Kopra, ki se je v manekenskih vodah znašla povsem naključno. Kot otrok je imela težave s hojo, zaradi česar so jo starši vpisali v eno izmed manekenskih plesnih šol. Od takrat dalje je oder njen drugi dom.

Ariana Hodžić je na lanskem izboru za miss turizma Slovenije pometla s konkurenco. Čeprav je bila v dvomih, ali naj se sploh prijavi, je na koncu osvojila laskavi naziv najlepše. “Še tisto jutro sem se odločala, ali bi se prijavila ali ne. Na koncu sem vendarle nastopila in v konkurenci petnajstih deklet iz vse Slovenije zmagala,” samozavestno pove Koprčanka, ki se veseli skorajšnjega svetovnega izbora za miss turizma, ki bo konec maja le streljaj od Kopra, v sosednjem Poreču. “Počaščena sem, da bom lahko slovenske barve zastopala na tako odmevnem tekmovanju,” pravi Ariana Hodžić.

Težave s hojo in rešitev

Zagotovo pomeni uvrstitev na svetovni izbor na Hrvaškem vrhunec na njeni manekenski poti. Zanimiv je predvsem razlog, zaradi katerega se je Ariana sploh znašla na manekenskih odrih. “Kot otrok sem imela težave s hojo. Da bi popravila način hoje, sta me starša vpisala v eno izmed ljubljanskih manekenskih plesnih šol. Vsak petek sem hodila na vaje in počasi spoznavala tudi svet manekenstva,” o razlogih za vstop v manekenske vode spregovori koprska lepotica.

“Zdi se mi, da imajo dekleta precej odpora do lepotnih tekmovanj. Ne bi smelo biti tako, saj gre za res posebno doživetje. Poleg tega, da se spoprijateljiš z veliko dekleti, spoznavaš tudi sponzorje, prek katerih dejansko vstopaš v poslovni svet.”

Ariana Hodžićmiss turizma Slovenije

Čeprav ji je življenje že v otroških letih pokazalo zobe, se je to odločila izkoristiti v svoj prid. “Manekenska plesna šola, ki sem jo obiskovala, je vedno znova organizirala modne revije. V sklopu projekta te šole sem se jih udeleževala tudi sama. Sprva precej začetniško, a skozi leta je moja želja po manekenskem odru samo rasla,” o svojih prvih korakih na modnih pistah pove Hodžićeva in doda, da se je prvega resnega lepotnega tekmovanja udeležila pri 15 letih: “Še kot najstnica sem najprej tekmovala v konkurenci za miss Alpe Adria. Leto dni kasneje sem postala miss Kopra. No, potem sem se odločila več časa posvetiti gimnaziji, ki sem jo takrat obiskovala.”

Danes je študentka tehnologije prometa in logistike na Fakulteti za pomorstvo in promet v Portorožu. “Velikokrat me vprašajo, kako sem se znašla na tako tehnično zahtevnem faksu. Enostavno. Družina se ukvarja s prevozništvom, tako da je bil oče tisti, ki je najbolj navijal za to. In Ariana sedaj uspešno obiskuje že drugi letnik,” v smehu doda manekenka.

Zahtevno delo, ki ga obožuje

Prav zaradi šolskih obveznosti je morala kariero manekenke za nekaj časa pustiti ob strani. A ne za dolgo. Že leta 2017 je uradno postala najlepše dekle na Primorskem. To ji je prineslo nastop na tekmovanju za miss Slovenije, kjer se je prebila med sedem superfinalistk. Čeprav se rada spominja tako tekmovanja za miss turizma Slovenije kot za miss Slovenije, pravi, da gre za dva povsem različna svetova.

“Pri prvem gre za enodnevno tekmovanje, medtem ko je Miss Slovenije velik projekt, ki traja skoraj pol leta. Če pustimo sam izbor ob strani, organizatorji veliko časa namenijo različnim dogodkom, kjer moraš biti prisoten. Je naporno, a ni mi žal,” o lepotnih tekmovanjih, o katerih imajo ljudje velikokrat napačna mnenja, pove Ariana in poudari, da ni več v ospredju zgolj lepota: “Dejansko izbirajo človekovo osebnost in ne samo lepoto.”

Lanskoletno tekmovanje za miss turizma Slovenije, ki je potekalo prav v njenem domačem Kopru, je trajalo en dan. “Spoznaš se z dekleti, z nekaterimi izmed njih se celo spoprijateljiš. Čeprav gre za tekmovanje, velika večina deklet tega ne dojema na tak način. Kvečjemu smo druga drugi v pomoč,” o domnevnem “rivalstvu” med lepoticami, ki ga dejansko sploh ni, iskreno pove mlada Koprčanka in opiše potek izbora na enem izmed tekmovanj: “Največ dela je bilo s koreografijo. Resda ima koreograf svoje ideje do potankosti zamišljene, a pomembno je, da jih dekleta realiziramo na odru. Preden stopimo gor, moramo preizkusiti vsa oblačila, prav tako nas morajo naličiti. Sledijo drugi nastopajoči, potem pa smo tudi me na odru.”

Samozavest je najbolj pomembna

“Zdi se mi, da imajo dekleta precej odpora do lepotnih tekmovanj. Ne bi smelo biti tako, saj gre za res posebno doživetje. Poleg tega, da se spoprijateljiš z veliko dekleti, spoznavaš tudi sponzorje, prek katerih dejansko vstopaš v poslovni svet,” o izkušnjah z manekenskim poslom pove Ariana in poudari, da je samozavest dekleta najbolj pomembna: “Na odru moraš biti odločen. Mene nikoli ni bilo sram, prav tako nisem nikoli imela predsodkov. Tudi do tega ne, da pokažem nekaj gole kože. Gre za delo, ki ga vedno jemljem profesionalno.”

Kot pravi, si v življenju rada zadaja visoke cilje, ki jih, ker je odločna, vselej želi izpolniti. Rada tudi pomaga. Prav zato je še do lanskega leta skrbela za delavnico, kjer je z manekenstvom spoznavala mlajša dekleta. Kot poudarja, je deklice predvsem želela navdajati s samozavestjo in optimizmom pri javnem nastopanju: “Imenovali smo jo kar šola samozavesti. Spominjam se šestletne deklice, ki se je, ko smo začenjali s projektom, zaradi sramežljivosti vedno držala v ozadju. Ko je tisto leto na zaključni modni reviji stopila na oder samozavestno in med gledalce z nasmehom na obrazu poslala celo poljub, sem vedela, da sem dosegla svoj cilj.”

Podpora družine ji največ pomeni

Ariana Hodžić čustev ob tem, da bo v Poreču zastopala Slovenijo, ne skriva: “To, da bom nastopila v barvah Slovenije, je nekaj najlepšega. Dala bom vse od sebe in se potrudila, da Slovenijo predstavim v najlepši možni luči.” V zadnjih tednih, ki so ji ostali za pripravo na tekmovanje, bo, kot poudarja, delala predvsem na postavi. “Ženske vedno rade potarnamo, da imamo največji minus v postavi. V slabem mesecu dni, kolikor še imam na voljo pred izborom, bom veliko delala v fitnesu, predvsem pa pazila na prehrano.”

Čeprav bi moralo tekmovanje potekati v Maleziji, je Hodžićeva pozdravila odločitev organizatorjev, da prireditev preselijo v sosednjo Hrvaško. “Še bolje. Morda ostaja nekaj grenkega priokusa, ker bomo prikrajšane za to, da spoznamo Malezijo, a po drugi strani je bližina Poreča zame velika prednost. Imela bom podporo celotne družine. Pravijo, da jih bo toliko, da bodo za prihod najeli kar avtobus,” v smehu še doda mlada Koprčanka.


Najbolj brano