Iščejo novo kraljico terana

Društvo vinogradnikov in vinarjev Krasa skupaj s sodelujočimi partnerji znova išče kraljico terana, ki bo najmanjšemu vinorodnemu okolišu v Sloveniji kraljevala dve leti. Aktualna kraljica terana Tinkara Gulič je prepričana, da je to odlična priložnost za mlada dekleta.

 Pred dvema letoma je Kristina Tavčar (levo) krono predala Tinkari Gulič. Kdo bo nova kraljica terana?  Foto: Petra Mezinec
Pred dvema letoma je Kristina Tavčar (levo) krono predala Tinkari Gulič. Kdo bo nova kraljica terana?  Foto: Petra Mezinec

KRAS > Za naslov kraljice terana se lahko potegujejo le polnoletna dekleta, ki živijo na vinogradniški kmetiji vinorodnega okoliša Kras ali na območju vinorodnega predela Krasa v Italiji.

Znanje bo preverila komisija

Komisija bo preverila njihovo znanje o vinogradništvu in vinarstvu, s poudarkom na teranu PTP, pokazati pa bodo morale tudi, kako dobro poznajo Kras. Vendar pa David Štok, predsednik Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa, pravi, da se preizkusa ni potrebno bati: “Preverjanje je tajno. V preteklosti se je namreč izkazalo, da se tista dekleta, ki niso bila izbrana, niso želela izpostavljati. Če ima dekle vsaj malo izkušenj z delom v vinogradu in kleti, ne bo preizkus prav nobena težava.”

Kandidatke pred preverjanjem dobijo tudi literaturo, strokovnjakinja za vinogradništvo Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Majda Brdnik pa jih bo pred praktičnim preizkusom podučila o najpogostejših napakah.

Razpis je odprt do 20. junija. Novo kraljico terana, ki bo lento po vsej verjetnosti prevzela na Prazniku terana in pršuta v Dutovljah, čaka veliko dela. Njena glavna naloga bo predstavljanje Krasa in terana na prireditvah, na katerih sodeluje Društvo vinogradnikov in vinarjev Krasa.

Ponosna na teran

Aktualna kraljica terana Tinkara Gulič je prepričana, da je to odlična priložnost za dekleta s Krasa. “Tudi sama sem pred prijavo pred dvema letoma oklevala, vendar mi zdaj ni prav nič žal. Ogromno sem se naučila in v svoji vlogi tudi zares uživala,” je povedala. Med številnimi dogodki, ki so se ji vtisnili v spomin, še posebej izstopa koncert Noč Modrijanov v Celju, kjer je na povabilo skupine predstavljala teran in Kras.

V Koprivi, od koder prihaja Tinkara Gulič, je težko zgrešiti njihovo klet, saj na dom kraljice terana opozarja velika tabla. “Prepoznavnost naše kleti in vin se je gotovo povečala, Predvsem v času odprtih kleti smo opazili več obiskovalcev.”

Vendar pa je glavna naloga kraljice terana predvsem širjenje zavesti o teranu, je poudarila Guličeva: “V teh dveh letih sem se veliko naučila, med drugim sem začela še bolj ceniti teran tudi kot butično in posebno vrsto vina. Mislim, da se moramo za teran in njegovo zaščito še naprej boriti.”


Najbolj brano