Javorjevi stoli postajajo tehnična dediščina

Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna je v sodelovanju z oblikovalcem Brankom Jurco v avli Inštituta za raziskovanje krasa razstavila približno dvajset stolov, ki jih je Jurca oblikoval za zdaj že nekdanje podjetje Javor. V obiskovalcu vzbujajo nostalgijo, pa tudi ponos na lesarsko dediščino Pivške kotline.

Javorjevi stoli oblikovalca Branka Jurce bodo v avli Inštituta za 
raziskovanje krasa na ogled še do 10. maja. Foto: Blaz Lenček
Javorjevi stoli oblikovalca Branka Jurce bodo v avli Inštituta za raziskovanje krasa na ogled še do 10. maja. Foto: Blaz Lenček

POSTOJNA > Razstava je svojevrsten spomin na čase, ko so bili s propadlim Javorjem, ki je nekoč predstavljal vrhunec lesne industrije na Pivškem, povezani številni domovi in družine, saj so bili domačini v njem bodisi zaposleni bodisi so doma imeli kakšen kos njegovega pohištva, zlasti stole.

Javorjevi mojstri obdelave lesa so iz masivnega in vezanega lesa ustvarili večne modele stolov, ki jih odlikujejo tako oblika kot funkcionalnost, zato še danes v marsikaterem prostoru, doma in v tujini, ostajajo tihe priče bližnje preteklosti. Pomemben del teh modelov je ustvaril prav postojnski oblikovalec Branko Jurca, ki je nekatere modele stolov, ki jih še vedno hrani doma, odstopil za razstavo.

“Javor je bil eden od ustanoviteljev naše šole in tudi tisti, ki nam je dajal različna tehnološka znanja, ki so zdaj v zatonu,” je povedala profesorica Zorislava Makoter iz Srednje gozdarske in lesarske šole. Javorjevi stoli so, zdaj že kot tehnična dediščina, pomnik tedanjega obdobja in znanja, ki ga je imelo lokalno okolje, je še dodala. “Javorjevi stoli, ki so jih izdelovali v stolarni na Baču, so bili zelo cenjeni. V skoraj vsej okolici so jih imeli v jedilnicah. Konstrukcijsko so bili tako domišljeni, da so se izkazali po svoji nosilnosti in trajnosti.”

“Najbrž ni Slovenca, ki ne bi kdaj sedel v kakšnem stolu Branka Jurce,” je zapisal arhitekt Janez Suhadolc, tudi sam znan oblikovalec stolov, ki Jurco uvršča med uspešne slovenske avtorje industrijsko izdelanih stolov, “ki prostore, kjer se znajdejo, nevsiljivo dopolnjujejo”.


Najbolj brano